23:54

Musliu: Qasja e OVL-së dhe heshtja e Speciales karshi dosjeve po i bëjnë dëm Kosovës

Betim Musliu nga IKD e ka quajtur të papranueshme heshtjen nga Gjykata Speciale për dosjet që thuhet se po rrjedhin nga ajo, për të cilat shton se duhet të ketë qëndrim publik nga ta për të ofruar “siguri juridike dhe fizike” për ata që janë të përfshirë në procese gjyqësore.

Musliu thotë se qasja e OVL-së karshi këtyre dosjeve është e gabuar dhe e dëmshme për Kosovën.

“Është e dhimbshme qasja që e kanë pasë OVL në raport me këto zhvillime. Po bëhen komente të shumta me këto. Këto dosje a po rrjedhin nga Dhomat e Specializuara apo nga dosjet e mëhershme që kanë qenë pjesë e arkivave të EULEX-it, apo janë të arkivuara nga vetë prokuroria e Serbisë që është mundu të jap kontribut për të ndërtu raste për t'u gjykuar shqiptarët në Speciale, mbetet të vërtetohet dhe është nivel i supozimeve tash. Mënyra si kanë vepru OVL është e gabuar dhe besoj që është duke u bërë dëm shumë i madh, sepse pavarësisht qëndrimeve të tyre se nuk e njohin Gjykatën Speciale, Dhomat e Specializuara me Kushtetutë janë institucione të Kosovës”, tha ai në Interaktiv të KTV-së.

Ai thotë se OVL e UÇK-së do duhej t’i informonte organet e rendit me të pranuar dosjet e jo t’i bënte publike para mediave.

“Dëm po i bëhen të gjithë akterëve që janë pjesë në çfarëdo formë pjesë e procesit që zhvillohen në Dhomat e Specializuara, por në përgjithësi edhe Kosovës. Në momentin që kanë pranu dosje të tilla, a janë instrumentalizu nga dikush apo pa vetëdije, besoj se është e gabueshme sepse në momentin e parë që kanë pranu dokumente të tilla që mund të jenë të Gjykatës Speciale, është dashur menjëherë të informohen organet e rendit, pa i prekur ato dosje, të mos bëjnë show në publik dhe të mos kenë qasje personat e tretë në këto dosje”, shtoi ai.

Sipas Musliut, po ndikon vetë heshtja e prokurorëve nga Specialja në humbjen e besimit duke mos dalur me një qëndrim publik.

“Është duke ndikuar edhe vetë heshtja e gjyqatrëve dhe prokurorëve, do duhej të dilnin me një deklararim publik, sepse ajo drejtësi sido që të jetë, është diçka që do ndaj drejtësi në emër të viktimave, në emër të popullit të Kosovës. Prandaj duhet të dalin me qëndrim publik për këto dosje që po supozohet se janë nga Dhomat e Specializuara, nëse janë duhet të ketë një zingjir përgjegjësish se prej ku kanë rrjedhë dhe si kanë rrjedhë”, ka përfunduar ai.

23:40

Musliu: Ditëve në vijim mund të ketë arrestime tjera të Speciales

Betim Musliu nga Instituti i Kosovës për Drejtësi ka thënë në Interaktiv të KTV-së se pret që në ditët në vijim të ketë arrestime tjera.

“Kjo që ka ndodhur sot, do të pasohet në ditët e ardhshme me ftesa apo arrestime tjera”, ka thënë ai, i pyetur rreth arrestimit të parë të Speciales, të enjtën.

Si ka thënë Musliu, shumëçka që ndërlidhet me funksionimin e Speciales “është e çuditshme”.

“Pritjet kanë qenë të mëdha, marrë parasysh bujën për kalimin e ligjit. Kjo kohë e gjatë e ka zbehur besueshmërinë. Pritjet kanë qenë për të gjithë ato vite dhe akuza që janë bërë publike”, ka thënë Musliu

Sipas tij, askush nuk ka besuar që do të marrë aq shumë kohë.

“Por thjeshtë kjo do të mund të arsyetohej nëse tani do të kishte procese efikase që do të zhvilloheshin. E nëse vazhdon ky trend, do të jetë dëshprim tejet i madh”, ka thënë ai.

Sipas tij, dëshpërimi lidhet edhe më zhvillimet e fundit.

“Kemi seri dosjesh që thuhet se kanë të bëjnë me Specialen dhe mund të kenë rrjedhur prej saj, e që në fakt përbën rrezik tejet e madh”, ka thënë ai.

Ai ka folur edhe rreth vetë arrestimit të Salih Mustafën, duke thënë se mënyra se si u arrestua nuk u sqarua.

“Në fakt ka shumë dilema se si është kryer operacioni për arrestimin e të akuzuarit të parë. Disa dëshmitarë që i pashë në media thanë se ka shkuar EULEX-i kanë qenë të maskuar. Por nuk pamë detaje zyrtare, pasi që e dimë që operacione ekzekutive në këtë formë misioni i EULEX-i nuk ka. Të gjithë arrestimet eventuale në Kosovë mund të kryhen nga institucionet për zbatimin e ligjit, që është Policia e Kosovës. Nëse kanë shkuar dhe e kanë informuar për këtë ftesë të tij dhe e kanë bërë shoqërimin e tij deri në Zyrat e Prokurorit të Specializuar, është krejt në rregull sepse nuk është arrestim”, ka thënë ai.

Si ka thënë Musliu, nuk është sqaruar në komunikatë nëse është arrestuar nga EULEX-i apo Policia e Kosovës.

“Tani kjo procedurë e ka rendin të zhvillohet në Gjykatë para gjyqtarit të procedurës paraprake, ku ai do të deklarohet rreth akuzave”, ka thënë ai.

Musliu ka thënë se nëse dyshohet se i akuzuari mund të jetë person që mund të ikë, do të kërkohet caktimi i masës së paraburgimit.

“Besoj se kjo është procedurë standarde dhe do të kërkohet nga prokuroria”, ka thënë ai.