2 perditesime
21:39

Hamiti thotë se agjenturat e jashtme u shkaktuan dëm të madh vendit dhe komunitetit mysliman

Profesor i studimeve islame, Xhabit Hamiti, ka vlerësuar dëmin e madh që i kanë bërë agjenturat e huaja vendit, por edhe bashkësisë islame në vend.

I ftuar në emisionin “Desku”, Hamiti ka thënë se tash e shumë vite ka ngritur zërin për këtë çështje, por se tash dëmi është shkaktuar: shumë literaturë e shtyrë nga kjo agjenturë është futur në Kosovë.

“Unë kam qenë kundër agjenturave të jashtme në emër të fesë, kjo më ka brejtur, kam thirrur gjithmonë që Bashkësia Islame të jetë autoktone, islame, por edhe bashkësitë tjera fetare të mendojnë me kokën e vet, të jenë në shërbim të kombit të fesë dhe të mos bien në grackën e agjenturave të jashtme, kushdo qofshin apo nga kudoqofshin. Të jemi vetja”, Ka thënë ai.

Hamiti ka thënë se vendit nuk i mungojnë kuadrot në fushën e studimeve islame.

“Unë nuk kam nevojë sot për një tutor të jashtëm të me tregojë si ta shpjegoj besimin në Zot, si ta shpjegoj islamin në vendin tim. Nuk kam nevojë për asnjë libër me përmbajtje ideologjike që ma sjell në vendin tim, e që m thotë se duhet të promovohet”, është shprehur Hamiti.

Profesori i studimeve islame vlerësoi se e gjithë kjo në Kosovë ka gjetur vend më lehtë, për shkak të rrethanave të krijuara pasluftës. Sipas tij, shumë qarqe, shumë organizata kanë bërë eksperimente në Kosovë, duke shfrytëzuar traumat e pasluftës e varfërinë.

“Na kanë shitur dushkun për gogla apo na kanë dhënë sapun për djathë, njerëzit në një formë e kanë marrë të mirëqenë. Tash gjatë viteve literatura është këtu, është futur dhe përgjegjës janë të gjithë. Dua të ndalem edhe te të tjerat, ka pas edhe organizata si satanike apo kur njerëzit janë flijuar në emër të një besimi fantom, duke menduar se po shkojnë në parajsë”, ka thënë Hamiti.

Ai ka bërë me faj për këtë autoritetet fetare, por edhe institucionet. Po ashtu, kjo literaturë ka gjetur si platformë edhe rrjetet sociale më vonë.

“Qasja që u është bërë të rinjve tanë i ka çuar në Siri. Tash Bashkësia Islame i ka refuzu dhe e ka largu përgjegjësinë e vet nga këta individë. Pos literaturës, një rol të madh kanë luajtur edhe rrjetet sociale, prej skajit të botës kanë thirrur për një luftë diku se aty ndahet haku, ka qenë propagandë globale. Por a kemi mundur ta parandalojmë, sigurisht nëse do të kishim një bashkëpunim më të ngushtë me Bashkësinë Islame dhe institucionet. Nuk do të kishte pjesëmarrje në luftën në Siri, në kuadër të një kauzë krejtësisht pa adresë dhe duke e dëmtuar veten, familjen e duke i dhënë imazh të keq vendit”, ka pohuar Hamiti.

Ai ka marrë edhe shembullin e mirë të Bullgarisë, ku jetojnë rreth një milion myslimanë, por që sipas tij, vetëm 2-3 kanë shkuar në luftën në Siri. Ai thotë se kjo është rezultat i masave të marra me kohë nga institucionet në mënyrë që të parandalohen agjenturat e huaja të depërtojnë.

Hamiti ka folur edhe për klasën politike në Kosovë dhe për të ardhmen e vendit që duhet të jetë me orientim nga Brukseli

“Egoizmi, lufta për grupe e klane e ka bërë të veten, lënia në margjinë e interesave të vendit, moszhvillimi ekonomik, ne nuk mundemi të mbijetojmë kështu, jo vetëm ne po asnjë shoqëri nëse nuk ka një zhvillim të duhur ekonomik, një angazhim të interesit të përgjithshëm. Ka munguar gjatë viteve interesi kolektiv, ko është e keqja që na ka atakuar. Kjo për fajin tonë. Ne nuk menduam sa duhet për të rinjtë tanë, nuk menduam ku do të shkojnë të rinjtë tanë, nëse ne prodhojmë kuadro dhe ne jemi ata që e udhëheqim sistemin e arsimit në vend dhe duhet të mendojmë për ata, për vendet e tyre të punës. Ne kemi krijuar kuadro, po nuk kemi menduar për vendet e punës për ta, kjo është me e keqja për ta, për shoqërinë tonë”, ka shtuar Hamiti.

Profesori ka thënë se vendit i mungon një lidershipi unifikues, në mënyrë që të ndihmohet vendi dhe populli, pasi duke u sharë e u fyer, duke elektrizuar popullatën, kjo nuk çon askund.

“Ne jemi pjesë e shoqërisë, sapo e hapim TV-në kemi lajme politike. Një besimtar i mirëfilltë duhet të reflektojë në hapërimin e tij ditor, ai e ka një lidhje që e mban me Zotin, por sa është e dobishme për shoqërinë, kjo mbetet çështje tjetër. Sipas ligjërimeve, Zoti shpërblen njerëzit sipas qëllimit, çfarë qëllimi ke, çfarë kontributi jep, çfarë je për vetëm dhe për shoqërinë”, ka thënë ai.

Po ashtu, ka thënë se orientimi i vendit drejt Brukselit si kryeqytet i BE-së, nuk ka alternativë.

“Nëse dikush thotë ndryshe, ai nuk ka orientim në kohë dhe hapësirë. Si qendër politike është Brukseli, jo vetëm për ne shqiptarët, edhe për Ballkanin, Ne jemi myslimanë, por mendojmë në mënyrë evropiane në kuptimin e organizimit të jetës sonë politike, ne nuk mund të bazohemi në ligje të Lindjes”, ka shtuar Hamiti.

20:46

Hamiti: Toleranca fetare, alfa dhe omega e ekzistimit të kombit shqiptar

Xhabir Hamiti, profesor i studimeve islame, ka thënë se toleranca fetare është pika kyçe e ekzistimit të kombit shqiptar.

Në “Deskun” e KOHËS, Hamiti ka thënë se rol të madh në këtë kanë “rilindasit tanë dhe prijësit fetarë të asaj kohe”.

“Traditë e tillë ka vazhduar. Normalisht ka pasur gjithmonë orvatje të jashtme që këtë bashkëjetesë ta cenojnë e rrezikojnë përmes formave të ndryshme. Fatmirësisht shqiptarët kanë arritur ta ruajnë deri në ditët e sotme një bashkëjetesë që është për t’u marrë lakmi. Është alfa dhe omega për ekzistencën tonë si komb. Duhet të vazhdojë. Është e rrezikshme futja e pykave ndërfetare. Gjithmonë ka pasur argatë të agjenturave të jashtme, edhe në aspekte politike edhe ato fetare”, ka deklaruar ai.

Por sipas tij, prijësit fetarë kanë arritur që ta ruajnë një bashkëjetesë të tillë.

“Ne jemi njerëz, pastaj kemi përkatësi fetare. Përkatësia fetare te ne ishte pasurim”, ka thënë më tej Hamiti.

Sa i përket orientimeve politike dhe mostolerancës në këtë fushë, Hamiti ka thënë se “asnjë politikan nuk mund të ekzistojë i vetëm”.

“Ai duhet të mendojë për popullin e vet. Është lider vetëm kur populli është me të, kur e do, e voton i ndihmon, e ai i ndihmon ata. Edhe prijësi fetar s’guxon të fusë përçarje te populli”, ka deklaruar Hamiti duke thënë se patjetër duhet të ketë ngritje të vetëdijes.

20:33

Hamiti: Agjërimi bëhet për të ripërtërirë lidhjen me Zotin, e të kemi solidaritet me njëri-tjetrin

Xhabir Hamiti, profesor i studimeve islame, në emisionin “Desku” në KTV ka thënë se qëllimi i agjërimit është që të ripërtërihet lidhja vertikale me Zotin, por edhe të jetë e frytshme për të pasur solidaritet me njëri-tjetrin.

“Agjërimi, ndryshe është quajtur edhe muaji i Ramazanit – muaji i Kuranit. Ai i thërret atë që e kanë besuar, pra është një thirrje specifike. Thirrja është për ata që e besojnë Zotin. Muaji i Kuranit për shkak se këtë muaj është zbritur Kurani”, ka thënë Hamiti.

Sipas tij nëse mungon rrafshi social atëherë agjërimi është jo i plotë.

“Ata të cilët nuk e besojnë zotin nuk mund ta pranojnë. Kjo bëhet për të ripërtërijë lidhjen vertikale ndërmjet robit dhe zotit, e duke e shtrirë njëkohësisht atë në rrafshin social. Ky rrafshi social nëse mungon është një agjërim jo i plotë, pra qëllimi është edhe në shërbim të njeriut, në kuptimin që të solidarizohemi më shumë se në çdo kohë tjetër. Qëllimi i agjërimit është që të jetë edhe i frytshëm, në kuptimin e solidaritetit. Të besosh Zotin nuk do të thotë se të lidhesh vetëm me Zotin tënd e të mos çash kokën për të tjerët, por kjo duhet të shtrihet edhe në rrafshin horizontal”, është shprehur Hamiti.

Tutje ai ka folur edhe për Covid-19, duke thënë se kanë respektuar sanksionet për të mos kryer lutjet në xhami në mënyrë që të ruhet shëndeti.

“Ne po kalojmë përmes një kohe të pakohë, jo vetëm ne si komunitet, por e gjithë bota po ballafaqohet me një pandemi që s’mbahet mend të ketë qenë në këtë nivel. Të gjithë iu kanë nënshtruar sanksioneve, e kjo nënkupton mos shkuarjen në xhami, por kjo ka ndodhur edhe me komunitetet e tjera fetare. Edhe xhamitë më të mëdha janë të mbyllura për t’u falur në mënyrë kolektive për shkak të rrezikut që mund të shkaktohet nga kjo pandemi. Një besimtar racional e pranon si diçka të imponuar për të ruajtur shëndetin edhe personal edhe atë shoqëror, pasi nëse nuk kemi shëndet nuk mund t’i kryejmë as obligimet që kemi. Sëmundja është që e nxjerr njeriun nga vetja e tij. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se njeriu nuk është i lidhur me Zotin”, ka thënë Hamiti.

Sipas tij agjërimi është një lidhje personale mes njeriut dhe Zotit, dhe ai duhet të ndihet, jo pse po e bëjnë të tjerët. Por, sipas tij ai duhet të përjetohet.

Ai shton se pandemia ka bashkuar njerëzit, duke e aktivizuar solidaritetin.

“Kjo pandemi nuk po e përjashton askënd. Është një solidarizim që është aktivizuar mbarë njerëzor si kurrë më parë. Njerëzit kur rrezikohen nga një armik i padukshëm, të gjithë janë bashkuar sepse e kanë parë se është rrezik i të gjithëve. Kjo jep me kuptuar se njerëzit janë një dhe mund të arrijnë një sukses për të mirën e të gjithëve vetëm duke bashkëpunuar për të mirën e përgjithshme, e kjo është edhe porosia e Zotit përmes librave të shenjtë. Njerëzit të gjithë janë të barabartë para zotit, dhe njeriu duhet të shikohet si njeri para së gjithash”, ka thënë ai.

Ai thotë se ka pasur konflikte të ndryshme përgjatë historisë dhe diktatura të ndryshme për shkak të egos së njerëzve.

“Egoja për sundim, egoja për pasurim, gllabërim, e për të sunduar të tjerët është evidente edhe sot dhe ka qenë edhe përgjatë historisë dhe mungesa e besimit në Zot. Një njeri i cili ka besimin në zot dhe që beson në jetën pas kësaj jete, në ditën e gjykimit, nuk mendoj se ai mundet me qenë zullumqar dhe i padrejtë, ai mund të jetë i gabueshëm. Por, ai nuk mund të jetë tiran. Besimi në Zot duhet të reflektojë në rrafshin horizontal”, ka thënë Hamiti.