Aparatura për diagnostikimin e leukemisë te fëmijët ekziston, por s’ka kush të punojë me të

Shahadije Bikliqi-Dragaçina Shahadije Bikliqi-Dragaçina 17 September 2019 22:08

Ka 10 vjet që një aparat i dhuruar, i cili bën diagnostikimin e hershëm të leukemisë te fëmijët, asnjëherë nuk është shfrytëzuar nga stafi i repartit të Hematologjisë të Klinikës së Pediatrisë të QKUK-së.

Dy arsyet që e kanë lënë jashtë përdorimit këtë aparat, janë: mungesa e stafit të trajnuar që do të punonte me të dhe mungesa e reagensëve, raporton KTV.

Aktualisht, analizat e fëmijëve, ky institucion i dërgon në Graz të Austrisë për diagnostikim të kësaj sëmundjeje dhe përveç pagesës që e bëjnë shoqatat, duhet të pritet më gjatë për rezultate.

Ndërsa, nëse ky aparat do të funksiononte, analizat do të kryheshin brenda ditës në këtë klinikë.

Sidoqoftë, tashmë dy mjekët specializantë nga stafi i kësaj klinike që janë trajnuar në Austri, janë të gatshëm ta kryejnë këtë punë.

Arbana Baloku- Zejnullahu, pediatër në Repartin e Hemato-Onkologjisë, thotë se edhe këtyre si staf do t’u lehtësohej puna me funksionalizimin e këtij aparati i cili, sipas saj, në fillim të tetorit do të nisë punën.

Ndërsa, Flora Selimi, Pediatre –hematologe, tregon për numrin e fëmijëve që janë të prekur me sëmundjen e leukemisë.

Ndërsa, përmes telefonit, drejtuesi i organizatës joqeveritare “Ndihmë Fëmijëve me Kancer” që është dhuruese e këtij aparati, Ilir Gorani, ka thënë se kjo shoqatë në vazhdimësi ka paguar teknikë specialistë për mirëmbajtjen e tij.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shqiptarii18/09/2019 11:47

A nuk eshte per te qajtur kjo gjendje e mjerueshme qe mbreteron ne vendin ton.... :('''

Shto koment

Të ngjashme