Pse është e rëndësishme për Kosovën krijimi i Gjykatës Komerciale, sipas Tahirit Foto: Koha

Pse është e rëndësishme për Kosovën krijimi i Gjykatës Komerciale, sipas Tahirit

18 April 2019 10:42

Gjykata Komerciale është shumë e rëndësishme për Kosovën pasi ajo do të rrisë efikasitetin e trajtimit të lëndëve të biznesit dhe do të ndihmojë në krijimin e një ambienti më të mirë për bizneset vendore por edhe për investitorët e huaj. Kjo u tha në konferencën mbi drejtësinë komerciale që u mbajt sot në Prishtinë.

Krijimi i kësaj gjykate në një të ardhme të afërt u paralajmërua nga ministri i Drejtësisë, Abelard Tahiri, gjatë fjalës së tij po në këtë konferencë të organizuar nga ministria e tij dhe e cila po zhvillohet në kuadër të procesit të Rishikimit Funksional të Sektorit të Sundimit të Ligjit.

Duke përmendur riorganizimin e gjyqësorit të Kosovës në vitin 2013, Tahiri tha se ai proces solli edhe gjëra pozitive, por në çështjet ekonomike nuk ka qenë aq i frytshëm duke e bërë të pashmangshëm themelimin me një strukturë të re të Gjykatës Komerciale.

“Prej shumë çështjeve ka dalë që të jetë pozitive ai riorganizim, mirëpo sa i përket çështjes ekonomike apo komerciale nuk ka dalë të jetë pozitive. Prandaj, sot jemi në një pozicion të qartë dhe jemi në rrugëtim e sipër që Republika e Kosovës në një të ardhme jo të largët ta ketë një institucion kredibil, një Gjykatë Komerciale, e cila vërtet do të jetë adresë dhe do të ketë efikasitetin e duhur për trajtimin e çështjeve komerciale”, deklaroi ministri Tahiri, raporton kp. 

Në sistemin e mëhershëm të para viteve ’99, Kosova i ka pasur dy Gjykata Ekonomike, atë të Pejës dhe të Gjakovës. Ndërsa sot, Kosova ka një departament në Gjykatën Themelore që i ka pesë gjyqtarë që merren me çështjet ekonomike dhe një gjyqtar në Apel.

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli, tha se njëri ndër shqetësimet kryesore të bizneseve është vonesa në trajtimin e lëndëve në gjykata. Ai tha se kjo situatë po dekurajon bizneset të cilat veprojnë në Kosovë.

Veseli theksoi se një tjetër element i rëndësishëm pse po e shtyjnë këtë proces është fakti se vonesa e trajtimit të lëndëve të biznesit bëhet pengesë në ardhjen e investitorëve të rinj nga jashtë.

Lexo edhe: Veseli bën thirrje për forcim të luftës kundër korrupsionit, thotë se ikjet nga Kosova po bëhen sepse ka humbur besimi

“Për vet faktin se shumica e problemeve në të gjitha takimet të cilat i kam pasur me biznese, problemet më të mëdha janë me vonesat në lëndët gjyqësore të çështjes së biznesit. Duhet të kemi parasysh se shumica e bizneseve janë ndërmarrësi e vogël dhe e mesme, imagjinoni se çfarë efekti kanë këto vonesa në zgjidhjen e çështjeve kontestuese mes palëve në rastet kur kemi probleme. Kjo ka krijuar dekurajim tek bizneset të cilat janë aktualisht aktive në Republikën e Kosovës, por në të njëjtën kohë ka krijuar një pengesë e cila është shumë serioze në ardhjen potenciale të investitorëve të rinj nga jashtë. Ky ka qenë edhe elementi kryesor pse e kemi shtyrë këtë proces”, deklaroi Veseli.

Komentet

agroni (Ferizaj) - Ethnic Albania.19/04/2019 15:10

Po edhe kosovo eshte " shtet Komercial " edhe i ka hije ka '' Gjykate Komerciale '' hahhahahaha.

Shto koment

Të ngjashme