Via Balcanica

Përmendorja e “Vëllazërim-Bashkimit”

Përmendorja e “Vëllazërim-Bashkimit”

Përmendorja e “Vëllazërim-Bashkimit”, emri me të cilin njihet memoriali që edhe sot qëndron në Sheshin mes ndërtesës së vjetër të Komunës së Prishtinës dhe ndërtesës së Kuvendit të Kosovës. Është ndërtuar në kohën e Jugosllavisë socialiste, në vitet 1959-1961.

Sipas kronikave të kohës kur është ndërtuar, përmendorja ishte memorial kushtuar luftëtarëve partizanë të rënë në Luftën e Dytë Botërore. Struktura, që është punuar sipas zgjedhjes ideore të skulptorit serb Miodrag Zhivkoviq, përveç obeliskut trerrembësh të gjatë 22 metra, ka në bazë edhe skulptura që simbolizojnë luftëtarët partizanë, ndërsa në vitet ’60 dhe ‘70 pjesë e memorialit ishte edhe një fontanë, e cila u hoq në vitet ‘80.