Vështrime

Mësimi i Leninit për Izraelin dhe Ukrainën

Ukraina duhet ta riorientojë veten, duke adoptuar teknologji të reja të përshtatshme për një luftë të tejzgjatur dhe duke pasur parasysh ngurrimin në rritje të shteteve perëndimore për të ofruar pafundësisht ndihmë. Ukraina, po ashtu, duhet ta vërë në rregull shtëpinë e saj, duke vepruar në mënyrë më të vendosur kundër korrupsionit dhe oligarkëve, si dhe duke e artikuluar qartë atë se për çfarë lufton. Mbi të gjitha, Ukrainës i duhet një vizion i përbashkët që nuk është ngushtësisht nacionalist apo i definuar nga dyshimi se e majta ukrainase është proruse. Për t’i përballuar ndikimet e rraskapitjes nga lufta, ukrainasit duhet të vihen në pozitën e atij personi të Leninit që e ngjet malin

Ka kaluar tashmë një shekull që nga vdekja e Vladimir Leninit dhe janë bërë më se tri dekada prejse projekti i tij bolshevik është rrënuar. Por përderisa pjesa më e madhe e jetës së tij politike ishte problematike nga perspektiva e së sotmes, pragmatizmi i tij i papenduar, siç mund ta quajë dikush, gëzon ende mbështetje.

Kijeni parasysh përkushtimin e mirënjohur të Leninit për një “analizë konkrete, një situatë konkrete”.