Vështrime

Zeitenwende Ballkanik

Ashtu siç tridhjetë vjet më parë një plak diku thellë në rajonet e Kosovës iu gëzua rënies së Murit të Berlinit, ashtu edhe në këtë javë iu gëzuam pamjeve të Zelenskyt me liderët e Ballkanit Perëndimor

Prej kohësh kam dëgjuar një tregim për një plak diku thellë në rajonet e Kosovës i cili kur kishte dëgjuar për rënien e Murit të Berlinit kishte filluar të qante nga gëzimi. Kur e kishin pyetur përse derdh lot gëzimi për një ngjarje mijëra kilometra larg, plaku ishte përgjigjur: “Kësaj pune shpejt kena me ia pa hairin”. Se a është ky tregim i vërtet apo mit është pak me rëndësi. Tregimi bart më vete mesazhin e urtësisë së një plaku të ditur, i cili ka kuptuar se rënia e perdes së hekurt do të ndryshojë erërat e historisë dhe së shpejti do të sjellë lirinë edhe për një vend në qosh të Evropës, sikur që është Kosova.

Kështu pak a shumë m’u duk vetja duke përcjellë imazhet e presidentit Zelensky nga Athina. Gjëja e parë që me erdhi në mendje ishin fjalët e plakut: “Kësaj pune shpejt kena me ia pa hairin”. Kjo ishte hera e parë që Ukraina dhe Moldavia iu bashkuan vendeve të Ballkanit Perëndimor në kuadër të jubileut të njëzet të Samitit të Selanikut. Për të shënuar këtë ngjarje kaq të rëndësishme për procesin e zgjerimit të BE-së u mblodhën liderët e gjashtë vendeve të Ballkanit, liderët e Greqisë, Rumanisë, Bulgarisë, Kroacisë, si dhe presidenti i Këshillit të BE-së dhe presidentja e Komisionit Evropian. Nën kushte normale kjo ishte një listë mbresëlënëse e liderëve politikë, por shfaqja e presidentit Zelensky hodhi të gjithë këta liderë në planin e dytë. E gjithë vëmendja u fokusua tek Zelensky. Hija e tij eklipsoi të gjithë pjesëmarrësit e tjerë. E gjithë koreografia e takimit u organizua rreth Zelenskyt. Atij iu rezervua vendi qendror në fotografinë familjare, orari i Samitit u organizua rreth agjendës së tij, ndërsa liderët të tjerë u futën me disiplinë në rresht për të siguruar shtrëngim duar dhe 10 minuta takim me Zelenskyn. Dhe ndonëse e gjithë ngjarja ishte për të shënuar rëndësinë historike të Samitit të Selanikut në kuadër të procesit të zgjerimit, të gjithë ishin të vetëdijshëm se e ardhmja e procesit të zgjerimit qëndron në duart e Zelenskyt. Kjo ishte edhe arsyeja përse në thelb e gjithë deklarata përfundimtare e takimit i ishte dedikuar pothuaj ekskluzivisht Ukrainës.