Vështrime

Hetimi i zgjedhjeve të Polonisë

Komisioni do ta luajë njëkohësisht rolin e shërbimit sekret, prokurorit të shtetit, gjyqtarit dhe jurisë. Nëntë anëtarët e tij do të emërohen (ose shkarkohen) nga Parlamenti i kontrolluar nga PiS dhe rregullat procedurale do të vendosen nga kryeministri. Do të ketë fuqinë për të zbatuar fletëthirrjet e saj me gjoba prej 20,000-50,000 zł (4,500-11,700 dollarë), ose duke ndaluar individët që nuk respektojnë këto fletëthirrje

Partia në pushtet e Polonisë, Ligji dhe Drejtësia (PiS) tani ka bërë një hap tjetër drejt autokracisë në shkallë të plotë. Me afrimin e zgjedhjeve parlamentare të kësaj vjeshte, PiS ka hartuar ligjin për të krijuar komision të posaçëm për të hetuar ndikimin rus mes viteve 2007 dhe 2022, periudhë që përfshin kohën e partisë opozitare, Platforma Qytetare në pushtet (2007-15). Për t’i përkeqësuar gjërat, presidenti polak Andrzej Duda e ka nënshkruar tashmë projektligjin, ndërsa ia ka referuar atë Gjykatës Kushtetuese të nënshtruar ndaj PiS për rishikim të këtij ligji.

Komisioni do të jetë në gjendje t'i ndalojë njerëzit të mbajnë poste publike deri në dhjetë vjet, nëse arrin në përfundimin se ata kanë bërë ndonjëherë diçka “nën ndikimin rus”. Asgjë më shumë nuk duhet të vërtetohet. Ajo do të publikojë raportin e saj të plotë deri më 17 shtator – sikur sezoni i pushimeve verore të sigurojë kohë të mjaftueshme për të shqyrtuar 15 vjet të politikës polake.