Vështrime

Leksione për nxënësit serbë nga xhaxhi kriminel i luftës

1.

Një shkollë në Novi-Sad të Serbisë është lidhur përmes videolinkut me Nebojsha Pavkoviqin, i cili gjendet në burg në Finlandë pasi është dënuar me 22 vjet heqje lirie për shkak të krimeve të luftës në Kosovë. Pavkoviq u ka ligjëruar nxënësve serbë mbi “heroizmat serbe” në Kosovë. Një çerekshekull pas fushatës shfarosëse ndaj shqiptarëve të Kosovës, në Serbi glorifikimi i kriminelëve të luftës është shndërruar në diçka krejtësisht normale

1.

Ditë më parë në Kinemanë Riffraff në Zürich, në kuadër të festivalit “Kinokosova”, u shfaq filmi “Dubina dva” i regjisorit Ognjen Gllavoniq nga Serbia. Ky film dokumentar trajton krimet e forcave ushtarako-policore dhe paramilitare serbe ndaj shqiptarëve të Kosovës më 1999 dhe transportimin e kufomave të viktimave nga Kosova në Serbi me qëllim të fshehjes së gjurmëve të krimit. Në vitin 2001 rreth 800 kufoma të shqiptarëve të Kosovës u gjetën në lokacione të ndryshme në Serbi. Përmes deklaratave të dorasëve dhe viktimave “Dubina dva” shpalos përmasat e krimeve dhe tregon vendet ku u kryen krimet – nga Suhareka deri në brigjet e Danubit në kufi me Rumaninë, atje ku autoritetet serbe kishin tentuar të fundosin një kamion të mbushur me kufoma të shqiptarëve të Kosovës.