Vështrime

Katër mësimet e përvjetorit

Është javë historike. Këtë javë shënohet përvjetori i agresionit rus të Ukrainës që shkaktoi luftën më të madhe në Kontinentin Evropian që nga Lufta e Dytë Botërore. Pamjet e kësaj jave të presidentit të buzëqeshur Biden nën sirenat e sulmit ajror në Kiev do të zënë vend kryesor në historinë moderne të civilizimit. Ardhja personale e presidentit Biden në Kiev ishte garanci më e madhe për përkushtimin e SHBA-së ndaj Ukrainës. Kjo ishte në veçanti e rëndësishme tani kur Rusia është duke ndryshuar strategjinë e saj karshi luftës në Ukrainë. Pas dështimit të planit A për pushtimin e shpejtë të Ukrainës, presidenti Putin është duke u përgatitur për një luftë të gjatë që ka për qëllim lodhjen dhe përçarjen e aleancës perëndimore në përkrahje të Ukrainës. Shpresa është se kjo do t’i sjellë Rusisë kushtet më të favorshme për negocimin e fundit të luftës. Prandaj pikërisht në këtë drejtim nuk ishte rastësi që presidenti Biden hoqi çdo dyshim për përkushtimin amerikan në përkrahje të Ukrainës kur tha: “Rusia asnjëherë nuk do të fitojë në Ukrainë. Asnjëherë”. Ndërkohë 1200 km në lindje, presidenti Putin mbajti fjalimin e vet vjetor para Kuvendit Federativ të Rusisë. Fjalimi ishte riciklim i sloganeve të vjetra për “denazifikimin e Ukrainës” dhe mbrojtjen e Rusisë nga dominimi amerikan. E vetmja risi ishte dalja zyrtare e Rusisë nga Marrëveshja për Zvogëlimin dhe Kufizimin e Armëve Ofensive Strategjike – marrëveshja e fundit në mes SHBA-së dhe Rusisë për zvogëlimin e arsenalit bërthamor.

Në përvjetorin e parë të pushtimit rus të Ukrainës kemi parë rilindjen e shtetit dhe të identitetit ukrainas, shpërbërjen e imazhit të Rusisë së fuqishme, forcën e pakontestueshme të Perëndimit dhe ngritjen e paevitueshme të Jugut Global

Është javë historike. Këtë javë shënohet përvjetori i agresionit rus të Ukrainës që shkaktoi luftën më të madhe në Kontinentin Evropian që nga Lufta e Dytë Botërore. Pamjet e kësaj jave të presidentit të buzëqeshur Biden nën sirenat e sulmit ajror në Kiev do të zënë vend kryesor në historinë moderne të civilizimit. Ardhja personale e presidentit Biden në Kiev ishte garanci më e madhe për përkushtimin e SHBA-së ndaj Ukrainës. Kjo ishte në veçanti e rëndësishme tani kur Rusia është duke ndryshuar strategjinë e saj karshi luftës në Ukrainë. Pas dështimit të planit A për pushtimin e shpejtë të Ukrainës, presidenti Putin është duke u përgatitur për një luftë të gjatë që ka për qëllim lodhjen dhe përçarjen e aleancës perëndimore në përkrahje të Ukrainës. Shpresa është se kjo do t’i sjellë Rusisë kushtet më të favorshme për negocimin e fundit të luftës. Prandaj pikërisht në këtë drejtim nuk ishte rastësi që presidenti Biden hoqi çdo dyshim për përkushtimin amerikan në përkrahje të Ukrainës kur tha: “Rusia asnjëherë nuk do të fitojë në Ukrainë. Asnjëherë”. Ndërkohë 1200 km në lindje, presidenti Putin mbajti fjalimin e vet vjetor para Kuvendit Federativ të Rusisë. Fjalimi ishte riciklim i sloganeve të vjetra për “denazifikimin e Ukrainës” dhe mbrojtjen e Rusisë nga dominimi amerikan. E vetmja risi ishte dalja zyrtare e Rusisë nga Marrëveshja për Zvogëlimin dhe Kufizimin e Armëve Ofensive Strategjike – marrëveshja e fundit në mes SHBA-së dhe Rusisë për zvogëlimin e arsenalit bërthamor.

Sidoqoftë, përtej fjalimeve të dy presidentëve është e dobishme të reflektojmë për mësimet që mund të nxjerrim nga viti që po lëmë pas. Janë së paku katër mësime.