Vështrime

Nga Haveli te Paveli

Në fillim të qershorit 1999, menjëherë pas çlirimit të Kosovës dhe hyrjes së trupave të NATO-s, Vaclav Haveli, ishte presidenti i parë i një shteti anëtar të NATO-s që vizitoi Kosovën. Si disident i dikurshëm, si person që e çmonte shumë biografinë dhe karrierën politike të ministres së Jashtme amerikane, Madeleine Albright, si mikpritës i Ibrahim Rugovës në Pragë gjatë viteve ‘90, Vaclav Haveli ishte mbështetës i madh i të drejtave të njeriut.

Qytetarët e Çekisë e kanë pajisur me një mandat impresiv gjeneralin në pension Petr Pavel: në të ardhmen në Kalanë e Pragës do të zërë vend një president i denjë. Pse kjo është me rëndësi edhe për Kosovën?

Në fillim të qershorit 1999, menjëherë pas çlirimit të Kosovës dhe hyrjes së trupave të NATO-s, Vaclav Haveli, ishte presidenti i parë i një shteti anëtar të NATO-s që vizitoi Kosovën. Si disident i dikurshëm, si person që e çmonte shumë biografinë dhe karrierën politike të ministres së Jashtme amerikane, Madeleine Albright, si mikpritës i Ibrahim Rugovës në Pragë gjatë viteve ‘90, Vaclav Haveli ishte mbështetës i madh i të drejtave të njeriut.

Me zgjedhjen e Petr Pavel në postin e presidentit të Çekisë në fundjavë, duket se kjo traditë në Pragë po vazhdon. Pavel ka qenë gjenerali çek me rangun më të lartë në NATO: mes viteve 2015-2018 ai ishte shef i Komitetit Ushtarak të Aleancës Veriatlantike. Ishte i pari ushtarak nga vendet e Evropës Lindore që ushtroi këtë funksion. Zgjedhja e tij tregon sa ka ndryshuar mentaliteti politik në Çeki dhe në vendet e tjera të Evropës Lindore pas agresionit rus kundër Ukrainës. Zgjedhësit nuk janë më të gatshëm të bëjnë eksperimente duke ua falur besim politikanëve të dyshimtë.