Vështrime

A është kthyer Kina?

Kina akumuloi përvojë të mjaftueshme në qeverisjen adaptive në periudhën prej fundit të viteve 1970 dhe fillimit të viteve 2010. Por që prej kohës kur Xi u vu në pushtet më 2012, modeli ekonomik i Dengut i arriti kufijtë e tij dhe nisi të prodhonte nivele të paqëndrueshme të korrupsionit, të pabarazisë, të rreziqeve të borxhit dhe të ndotjes së mjedisit. Megjithëkëtë, zgjidhja kurrë nuk mund të jetë kthimi në maoizëm. Përkundrazi, Kina duhet ta sjellë “improvizimin e drejtuar” në shekullin e njëzetenjë

Kur presidenti amerikan, Joe Biden, e mori detyrën në vitin 2021, mesazhi i tij i parë për pjesën tjetër të botës ishte: “Amerika është kthyer”. Në nisje të mandatit të tij të tretë si sekretar i përgjithshëm i Partisë Komuniste në Kinë (CPC) në tetor, presidenti Xi Jinping tingëlloi sikur po e bënte një shpallje të ngjashme.

Gjatë dy muajve të fundit, udhëheqja në Kinë shpalli apo sinjalizoi ndryshime të mëdha politike, duke u dhënë fund në mënyrë të menjëhershme kufizimeve të ashpra për zero-COVID që zgjatën pothuajse tre vjet, duke i zbutur masat e kufizimit për kompanitë e teknologjisë dhe për sektorin e pasurive të paluajtshme, duke e riafirmuar angazhimin për rritje ekonomike dhe duke ua zgjatur “degën e ullirit” Shteteve të Bashkuara të Amerikës në G20. Teksa ekonomia e dytë më e madhe në botë qartazi po i rihap dyert e saj për biznes, investuesit po reagojnë me entuziazëm.