Vështrime

E panjollosur nga lufta: Pse fuqia e Rusisë është kaq elastike në Serbi

E panjollosur nga lufta: Pse fuqia e Rusisë është kaq elastike në Serbi
Foto: EPA

Një sondazh i fundit tregoi se 46 për qind e serbëve besojnë se vendi i tyre duhet të qëndrojë neutral në luftën Rusi-Ukrainë, duke konfirmuar se një akt balancues duket të jetë strategjia më pak e kushtueshme për qeverinë serbe.

E përçmuar nga disa dhe e admiruar nga të tjerët, fuqia e butë ruse në Serbi duket se është e pranishme kudo dhe i lë në hije lidhjet e tjera të Moskës me vendin ballkanik, duke përfshirë bashkëpunimin energjetik dhe kundërshtimin e përbashkët ndaj pavarësisë së Kosovës. Duke përfituar nga mëria historike që shumë serbë mbajnë kundër Perëndimit, Rusia gëzon respekt dhe popullaritet të madh në shoqërinë serbe. Por sa i qëndrueshëm është ai popullaritet përballë pushtimit të vazhdueshëm të Ukrainës nga Kremlini? Dhe çfarë kufizimesh reale i imponon politikës së jashtme serbe?