Vështrime

Negociatat për zgjidhje të veçanta

Dërgata e kryeministrit të Kosovës që në ditën e parë të negociatave ka hyrë në një sistem negociator që mund të konsiderohet se është në kundërshtim me interesat e vendit

4.

Negociatorët e pakicës shqiptare nga Kosova nuk janë të vetëdijshëm se kanë hyrë në një proces të cilin nuk mund ta kontrollojnë. Me formulime të përgjithshme dhe sipërfaqësore të mandatit të tyre negociator (nuk ka bisedime për statusin, nuk ka bisedime për rregullimin e brendshëm, nuk ka bisedime që nënkuptojnë ndryshimet e ligjeve të Kosovës), dërgata e kryeministrit të Kosovës që në ditën e parë të negociatave ka hyrë në një sistem negociator që mund të konsidero- het se është në kundërshtim me interesat e vendit. Ndonëse, duhet thënë sinqerisht, kanë hyrë në një sistem me të cilin kryeministri i tyre është pajtuar që para se të formohej kjo qeveri. Ende pa hyrë në zgjedhje të parakohshme, dhe pa konsultime me të gjera politike, kryeministri i Qeverisë së atëhershme të Kosovës, ishte pajtuar me formatin e bisedimeve të pastrukturuara, që fillon me “tema të lehta” dhe ka miratuar listën e atyre temave “të lehta”. Këto premtime të bëra në kabinetin e baroneshës Ashton, të bëra ende në të gjallë të koalicionit me LDK-në, po i mban në koalicionin e ri.