Vështrime

Krizën e borxhit stagflacionist e kemi te dera

Por aksionet amerikane dhe ato botërore nuk kanë ende çmime të plota, qoftë edhe në një ulje të lehtë dhe të shkurtër. Aksionet do të bien me rreth 30% në një recesion të butë dhe me 40% ose më shumë në krizën e rëndë të borxhit stagflacionist që kam parashikuar për ekonominë globale. Shenjat e tendosjes në tregjet e borxhit po shtohen: diferencat sovrane dhe normat e obligacioneve afatgjata po rriten dhe diferencat me bonot e larta po rriten ndjeshëm; tregjet e huas me leva dhe detyrimet e kredive të kolateralizuara po mbyllen; firmat me borxhe të larta, bankat në hije, familjet, qeveritë dhe vendet po hyjnë në vështirësi borxhi. Kriza është këtu

New York – Ka një vit prejse kam argumentuar se rritja e inflacionit do të jetë e vazhdueshme, se shkaqet e saj përfshijnë jo vetëm politikat e këqija, por edhe goditjet negative të ofertës dhe se përpjekja e bankave qendrore për ta luftuar do të shkaktonte ulje të vështirë ekonomike. Kur të vijë recesioni, paralajmërova, do të jetë i rëndë dhe i zgjatur, me shqetësime të përhapura financiare dhe kriza borxhi. Pavarësisht nga fjalët e tyre të ashpra, bankierët qendrorë, të kapur në një kurth borxhi, mund të fshihen ende dhe të kënaqen me inflacionin mbi objektivin. Çdo portofol i aksioneve të rrezikshme dhe obligacioneve me të ardhura fikse më pak të rrezikshme do të humbasë para në obligacione, për shkak të inflacionit dhe pritjeve më të larta të inflacionit.

Si krijohen këto parashikime? Së pari, Ekipi Transitor humbi qartazi ndaj Ekipit të Përhershëm në debatin mbi inflacionin. Në krye të politikave tepër të lirshme monetare, fiskale dhe kreditore, goditjet negative të ofertës shkaktuan rritje të çmimeve. Izolimi nga COVID-19 çoi në pengesa të furnizimit, përfshirë fuqinë punëtore. Politika "zero-COVID" e Kinës krijoi edhe më shumë probleme për zinxhirët e furnizimit global. Pushtimi rus i Ukrainës shkaktoi valë tronditëse në tregjet e energjisë dhe të mallrave të tjera. Dhe regjimi më i gjerë i sanksioneve – jo më pak edhe armatizimi i dollarit amerikan dhe valutave të tjera – e ka ballkanizuar më tej ekonominë globale, me “mbrojtjen e miqve” dhe kufizimet e tregtisë dhe imigracionit që përshpejtojnë prirjen drejt deglobalizimit.