Vështrime

Rusia, Irani dhe rreziqet e post-autokracisë

Në këtë botë kaotike të krijuar nga fundi i tiranisë, kërkimi i rendit do të mbizotërojë. Midis intelektualëve dhe politikëbërësve, frika nga anarkia do ta zëvendësojë frikën nga autokracia. Kjo është më e lehtë të imagjinohet kur merret parasysh se sa e vështirë do të jetë të stabilizohen shtetet dhe shoqëritë krejtësisht të shkatërruara që Putini dhe mullahët do të kenë lënë pas tyre. Rënia e autokracisë vetëm sa do ta vështirësojë punën e demokracisë

Ndonjëherë një cikël lajmesh përbën më shumë sesa thjesht zhurmë. Ai siguron një sinjal të lartë, të çuditshëm për atë që mund të shtrihet përtej horizontit. Kjo ndodhi këtë muaj, kur u shfaq një gjeopolitikë më shpresëdhënëse, e rrezikshme dhe rrënjësisht e ndryshme. Brenda pak ditësh nga njëri-tjetri, ne kemi parë gati kolapsin e ushtrisë ruse në Ukrainë dhe poshtërimin e një regjimi në rrugët e qyteteve iraniane.

Ushtarët e presidentit rus, Vladimir Putin, u zbuluan se ishin pak më shumë se një turmë në lëvizje, pasi kishin torturuar dhe keqtrajtuar civilët nën kontrollin e tyre, ata braktisën befas pozicionet e tyre dhe u larguan nga forcat ukrainase që avanconin. Shteti i sigurisë kombëtare i Putinit me tendencë fashiste mund të bëhet hi. Kërcënimi i tij për luftë bërthamore zbulon vetëm se regjimet autokratike janë më të rrezikshmet në vitet para se të skadojnë.