Vështrime

Frenimi i spekulimit në tregun e mallrave

Por, thjesht, monitorimi nuk do të mjaftojë. Masat rregullative të nevojshme për të kufizuar spekulimet e tregut të mallrave janë të dukshme, kështu që mungesa e veprimeve të menjëhershme është e habitshme. Ai sugjeron që rregullatorët dhe politikëbërësit ende po i vënë interesat financiare mbi çdo gjë tjetër, pavarësisht nga kostoja për të gjithë të tjerët

Çmimet e artikujve bazikë kanë fluturuar vitin e kaluar, e sidomos gjatë gjashtë muajve të fundit. Në tregje çmimet e naftës së parafinuar u ngritën për 39 për qind prej 8 shkurtit deri më 8 mars 2022, nga 89 për barelë në 124 dollarë dhe pastaj ranë për 23 për qind në muajin pasues, duke rënë në 95 dollarë. Çmimi u ngrit përsëri, në 122 dollarë për barelë më 8 qershor, por ra në 88 dollarë më 4 gusht – poshtë nivelit të fillimshkurtit.

Çmimet botërore të grurit kanë shënuar ndryshime të ngjashme. Çmimit i grurit të kuq fluturoi prej 332 dollarë për metër kub në janar në 672 për tonelatë në prill, por në qershor ra në 380 dollarë – megjithatë rreth pesëdhjetë për qind më shtrenjtë se një vit më parë, por poshtë çmimet e paprekura e të krisura të pranverës.