Vështrime

Hendeku i një fotografie

Në kohën kur në Washington, Kryeministri Kurti dhe Presidentja Osmani takuan Sekretarin Blinken, në Prishtinë dielli kishte perënduar. Me të perënduan edhe brohoritjet “antiamerikan”.

Duke lënë mbrapa nesh akuzën absurde të antiamerikanizmit, duhet njohur se ka një hendek në mes Kurtit dhe SHBA-së dhe çelësi i këtij hendeku është emërtimi i tij i saktë. Nuk është Kurti antiamerikan, ai është antikompromis dhe ky fakt është hendeku kryesor në mes Kurtit dhe SHBA-ve. Këtë e konfirmoj edhe takimi me z. Blinken

Në kohën kur në Washington, Kryeministri Kurti dhe Presidentja Osmani takuan Sekretarin Blinken, në Prishtinë dielli kishte perënduar. Me të perënduan edhe brohoritjet “antiamerikan”.

Që nga marrja e pushtetit Kurti është ballafaquar me kritikë intensive të antiamerikanizmit. Ajo ka osciluar nga të qenurit kritikë serioze, deri në të qenurit hajgarllak – e shpesh të dyja bashkë. Kësisoj, ish-përfaqësuesi Special i Presidentit Trump, z. Richard Grenell kishte akuzuar Kurtin se është “antiamerikan”, ndërsa Agim Veliu kishte shkuar një hap më tutje, duke thënë se Kurti është “tepër antiamerikan”. Siç duket të qenurit vetëm antiamerikan nuk i mjaftonte z. Veliut. Sidoqoftë, Grenelli dhe Veliu shkuan, por akuza e antiamerikanizmin mbeti. Ajo ishte në pritje të viktimës së radhës. Kësisoj, z. Ramush Haradinaj vazhdoi ku Veliu e la dhe na paralajmëroi të gjithë neve se tani me Kurtin fillon “epoka anti-Kosovë dhe anti-Amerikë”. Pra edhe Haradinajt, sikur Veliut, nuk i mjaftonte vetëm akuza e antiamerikanizmit, por hodhi aty edhe anti-Kosovën. Është mjaft vështirë të jesh veç njërën nga këto, por të jesh të dy këto bashkë është e pamundur. Më duket se dikur të gjithë kuptuan se sa jokredibile është akuza e antiamerikanizmit sa që filluan të rrisin volumin e akuzës në nonsens. Në lloj rruge njëdrejtimëshe e absurditetit. Kësisoj, z. Memli Krasniqi akuzoi Kurtin se është më i rrezikshëm se COVID-19 kur tha se “Kurti është virusi më i rrezikshëm, që po e infekton Kosovën me antiamerikanizëm”. Ishte pikërisht ky lloj i absurditetit, i cili shtyu Ambasadorin Amerikan në Kosovë, z. Jeff Hovenier, të lë të gjitha angazhimet e veta dhe të angazhohej në debatin publik rreth topografisë ekzakte të zyrës, të takimit të z. Kurti me këshilltarin për siguri nacionale të SHBA-së, z. Jake Sullivan.