Vështrime

Të fala nga Sri Lanka

Vala e pakënaqësisë me inflacionin, pasigurinë energjetike e të ushqimit është globale dhe troket në të gjitha dyert. Vladimir Putini mund të jetë njëra arsye, por kjo valë, sikur COVID-i do ta testojë shëndetin e shteteve dhe shoqërive. Ndonëse rast i skajshëm, Sri Lanka është viktima e parë, jo domosdoshmërisht e fundit

Vala e pakënaqësisë me inflacionin, pasigurinë energjetike e të ushqimit është globale dhe troket në të gjitha dyert. Vladimir Putini mund të jetë njëra arsye, por kjo valë, sikur COVID-i do ta testojë shëndetin e shteteve dhe shoqërive. Ndonëse rast i skajshëm, Sri Lanka është viktima e parë, jo domosdoshmërisht e fundit

1.

Ekziston një shpejtësi marramendëse me të cilën në dy shtetet më të mëdha të shqiptarëve zhvillohet ndërlidhja (konspirative) me ngjarjet në botë. Kështu po ndodh edhe me Sri Lankën, ku me mijëra protestues e përzunë nga pallati presidencial atë që ishte zgjedhur me detyrë të ishte aty. Në një pjesë të diskursit publik në Shqipëri sot, kjo që i ka ndodhur pushtetit të Sri Lankës do t’i ndodhë edhe atij në Shqipëri. E para disa javësh, ndërsa ende zhvilloheshin protestat pa arritur kulmin e përqendrimit të rrëzimit të pushtetit, një mik kosovar që kishte njohuri personale të gjendjes në Sri Lanka, nëpërmjet familjares që punon për organizatë ndërkombëtare, e lidhi pushtetin kleptokratik të Sri Lankës me emrat e një familjeje vëllezërish kosovarë që gjatë sundimit (të gjatë) politik të njërit vëlla kishin fituar në të folurit publik namin e vëllazërisë kleptokratike.