Vështrime

Tri alternativa më të mira për taksën e Bidenit për naftën

Ka tre alternativa më të mira se sa heqja tremujore e taksës së benzinës. E para është transferimi i parave të gatshme direkt te familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të ulëta, duke përdorur të njëjtën sasi të të ardhurave të Qeverisë, që do të hiqeshin si rezultat i heqjes nga taksat e benzinës (rreth 20 miliardë dollarë gjatë gjashtë muajve, sipas vlerësimit të administratës Biden)

Presidenti amerikan, Joe Biden, ka propozuar pezullimin tremujor të taksës federale prej 18.4 centësh për galon. Vendimi për të cilin duhet miratimi i Kongresit ka për qëllim të ofrojë lehtësim për familjet amerikane që po luftojnë me rritjen prej 60% të çmimit të benzinës nga rreth 3 dollarë për galon para pushtimit rus të Ukrainës në gati 5 dollarë për galon tani. Mirëpo janë në dispozicion politika më të mira.

Duke lënë mënjanë kundërshtimin e Kongresit, propozimi i Bidenit ka disa pengesa të mundshme. Së pari, nuk ka cak të mirë. Rezultatet e pushimeve të taksave të gazit të shteteve individuale të SHBA-së sugjerojnë se kursimet do t'u kalohen pjesërisht vetëm konsumatorëve në formën e çmimeve më të ulëta në pikat e karburanteve. Pjesa tjetër e të ardhurave të papaguara nga taksat do ta nxiste linjën përfundimtare të kompanive të naftës që tashmë po korrin fitime të papritura nga çmimet e larta ndërkombëtare të naftës. Për më tepër, amerikanët relativisht të pasur ka të ngjarë të përfitojnë më shumë nga çmimet më të ulëta të benzinës, ndërsa vetëm një pjesë e vogël e fitimeve do të shkonte për familjet me të ardhura të ulëta dhe të mesme të ulëta që kanë nevojë për ndihmë më të madhe.