Vështrime

Ukraina do të rindërtohet më mirë

Pas 100 ditë luftimesh të ashpra, është e vështirë të fillosh të mendosh për rindërtimin e Ukrainës kur bombat ruse ende bien mbi civilët e pafajshëm. Mirëpo, janë pikërisht këto kohë krizash dhe katastrofash në të cilat duhet të mendojmë për ato që vijnë më pas. Mbi të gjitha, fuqitë kryesore perëndimore duhet të luajnë rol qendror në mbështetjen e rindërtimit të Ukrainës.

Është inkurajuese të shohësh se BE-ja po shqyrton se si ta ndihmojë Ukrainën të rindërtohet. Angazhimi ndaj një Plani Marshall për vendin do të jetë mënyra më e mirë për t'i treguar presidentit rus, Vladimir Putin se agresioni i tij brutal nuk do të shpërblehet. Shpresoj që miqtë tanë evropianë dhe të NATO-s të kuptojnë se mbështetja e lirisë dhe rimëkëmbjes së Ukrainës do të përfitojë paqen, sigurinë dhe prosperitetin global.

Pas 100 ditë luftimesh të ashpra, është e vështirë të fillosh të mendosh për rindërtimin e Ukrainës kur bombat ruse ende bien mbi civilët e pafajshëm. Mirëpo, janë pikërisht këto kohë krizash dhe katastrofash në të cilat duhet të mendojmë për ato që vijnë më pas. Mbi të gjitha, fuqitë kryesore perëndimore duhet të luajnë rol qendror në mbështetjen e rindërtimit të Ukrainës.

Për këtë qëllim, Komisioni Evropian së fundmi propozoi krijimin e strukturës “Rindërtimi i Ukrainës” për të kanalizuar grantet dhe huatë për vendin. Mirëpo, nevojat e mëdha financiare të Ukrainës do të kërkojnë që Bashkimi Evropian të identifikojë burime të reja financimi, të cilat duhet të përfshijnë rezervat e ngrira të këmbimit valutor të Bankës Qendrore të Rusisë, si dhe fondet e konfiskuara më parë nga ndërmarrjet shtetërore ruse dhe asetet e sekuestruara nga oligarkët e sanksionuar rusë.