Vështrime

A ka “momentum të ri” për liberalizimin e vizave për Kosovën

Ka shumë emërtime me të cilat mund të quhet dështimi i BE-së për të liberalizuar vizat për qytetarët e Kosovës. Ndoshta, mes një vargu emërtimesh, më së miri kësaj i shkon fjala “turp”. Kemi dëgjuar shpesh të thuhet se BE-ja po u bën kosovarëve padrejtësi. Kemi dëgjuar edhe për diskriminim, sepse pothuajse të gjithë të tjerët në Evropë, prej Serbisë, Shqipërisë e Maqedonisë e deri te Moldavia, Ukraina dhe Gjeorgjia e kanë mundësinë e lirisë së lëvizjes.

Diplomatët në Bruksel thonë se “ka një momentum të ri” që mund të sjellë liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës. Por ata shtojnë se “kjo do të varet më së shumti nga Franca”. E çfarë “momentum të ri” paska atëherë? Sepse tash e tre vjet fati i këtij procesi varet nga Franca. Nëse Franca, pas bashkëpunimit me autoritetet e Kosovës që thuhet se po ndodh, e heq pengesën, atëherë ky vit mund të jetë vërtet i liberalizimit të vizave

Ka shumë emërtime me të cilat mund të quhet dështimi i BE-së për të liberalizuar vizat për qytetarët e Kosovës. Ndoshta, mes një vargu emërtimesh, më së miri kësaj i shkon fjala “turp”. Kemi dëgjuar shpesh të thuhet se BE-ja po u bën kosovarëve padrejtësi. Kemi dëgjuar edhe për diskriminim, sepse pothuajse të gjithë të tjerët në Evropë, prej Serbisë, Shqipërisë e Maqedonisë e deri te Moldavia, Ukraina dhe Gjeorgjia e kanë mundësinë e lirisë së lëvizjes.

Por nuk është që dikë në Evropë sot nuk e zë gjumi nga turpi pse nuk ua kanë hequr vizat kosovarëve. Sepse nuk ndiejnë se u kanë borxh diçka. “Turpi” apo “padrejtësia” nuk janë kategori, të cilat shtetet kryesore të BE-së i marrin parasysh kur vendosin për ndonjë gjë. Ja, tash pranojnë se kanë gabuar kur i kanë besuar presidentit të Rusisë, Vladimir Putin. Por disave nuk u vjen turp të bllokojnë sanksionet ndaj Rusisë. Sepse, pranojnë ata, kanë obligime pikë së pari ndaj qytetarëve të tyre (më mirë të thuhet votuesve) e vetëm pastaj ndaj viktimave në Ukrainë.