Vështrime

Treni i gjelbër në stacionin tonë

1.

Putini po i shtyn Kosovën dhe vendet e tjera të Evropës të marrin më shpejt një vendim të duhur: të kalojnë vendosmërisht drejt burimeve të ripërtëritshme të energjisë

1.

Vladimir Putini, për tre muaj, arriti rezultate të jashtëzakonshme me luftën e vet në Ukrainë. Që nga fundi i shkurtit të këtij viti, SHBA-ja është kthyer në Evropë me rolin më se të nevojshëm në kontinent, atij të strumbullarit të koalicionin Perëndimor. Bashkimi Evropian ka bërë një hap të madh në politikën e vet të Jashtme e të Sigurisë kur ka ndarë mbi një miliard euro për armatosjen e Ukrainës. Shtete tradicionalisht neutrale, si Suedia dhe Finlanda, tashmë po aplikojnë për anëtarësim në NATO. Ukrainasit, të ndarë në histori me denominime të ndryshme të krishtere (dhe po ashtu një minoritet mysliman, e një president hebre) e në veçanti mes atyre që në shtëpi flasin gjuhën ukrainase dhe ata që e flasin atë ruse, arritën të tregojnë një identitet të përbashkuar e të farkëtuar në luftë, madje aq të fortë sa rusishtfolësit e Harkivit dëbuan ushtrinë ruse nga aty.