Vështrime

Lufta e Rusisë përçan edhe më tepër Ballkanin

Lufta e Rusisë përçan edhe më tepër Ballkanin
Foto: Driton Paçarada\KOHA

Lufta në Ukrainë rrezikon të rrisë tensionet në Ballkan mes shteteve proruse dhe properëndimore. BE-ja dhe NATO-ja duhet të jenë më aktive në rajon për t’u përkujdesur për sigurinë kundër rreziqeve potenciale ruse.

Pushtimi rus i Ukrainës po ka pasoja të mëdha gjeopolitike në Ballkan, duke thelluar ndarjet në rajon mes shteteve proruse dhe properëndimore. Serbia, me afro 7 milionë banorë, po vazhdon ta mbrojë pozicionin e Kremlinit. Bosnjë-Hercegovina, me afro 3.3 milionë banorë, nuk do ta thotë qëndrimin zyrtar për shkak të fuqisë së vetos së Milorad Dodikut, përfaqësues serb i presidencës trepalëshe të Bosnjë-Hercegovinës. Mali i Zi, me më pak se 1 milion banorë, po tenton t’i ikë presionit rus dhe ta formojë një qeveri të re properëndimore, pasi ajo proserbe dështoi.

Tri shtetet e tjera të Ballkanit – Shqipëria, Kosova dhe Maqedonia e Veriut – po e ndjekin vijën euroatlantike, duke dënuar pushtimin rus të Ukrainës dhe duke iu bashkuar Perëndimit në vendosje të sanksioneve kundër Moskës. Së bashku, këto tri shtete kanë afro 7 milionë banorë.