Vështrime

Kosova, Serbia dhe kurthi ukrainas

Analogjitë me luftën në Ukrainë fusin narracionet e Kosovës dhe Serbisë në një spirale negative që në fund e prodhon Serbinë si një fqinj euroaziatik. Ekziston një analogji më e mirë: Serbia si Austria.

Analogjitë me luftën në Ukrainë fusin narracionet e Kosovës dhe Serbisë në një spirale negative që në fund e prodhon Serbinë si një fqinj euroaziatik. Ekziston një analogji më e mirë: Serbia si Austria.

1.

Më 1989, kur filluam me organizimin pluralist në Kosovë, ekzistonte një shpresë (e bazuar më shumë në dëshirë se në realitetin e njohur) se shembja e komunizmit në Evropë do ta shembte edhe sistemin në Serbi, që tashmë kishte okupuar Kosovën me anë të suspendimit të dhunshëm të autonomisë së saj. Milosheviqi kuptoi se parimi “një njeri, një votë” do të prodhonte sundimin e shumicës - edhe demokratike, edhe etnike - në Kosovë, ndaj vendosi ta suspendonte tërë sistemin dhe me çizme ushtarake e policore të vendoste sundimin e tij, në emër të shumicës shoviniste që ai përfaqëson.