Vështrime

Lufta e Putinit po e dëmton botën e zhvilluar

Rritja e çmimit të naftës mund të jetë një nxitës i rëndësishëm i inflacionit të shtyrë nga kostoja edhe në kohën më të mirë. Por inflacioni në vendet e pasura ishte tashmë në nivelet që thuajse i kishin harruar. Politikëbërësit gjithashtu duket se i konsiderojnë vetëm armët më të thjeshta kundër inflacionit, si rritja e normave të interesit dhe shtrëngimi i likuiditetit, të cilat bëjnë pak për të trajtuar presionin e kostos dhe mund të shkaktojnë një rënie të vërtetë ekonomike

Është e vështirë të shohësh ndonjë fitues në luftën e vazhdueshme të shkaktuar nga pushtimi irracional dhe shkatërrues i Ukrainës nga Rusia. Mirëpo humbësit shtrihen shumë përtej popullit të Ukrainës, i cili po sulmohet, dhe popullit të Rusisë, i cili nuk e zgjodhi këtë luftë, por tani duhet të durojë një ekonomi që shpërbëhet nga sanksionet tregtare dhe financiare. Ndikimi ekonomik i konfliktit do të ndihet në mbarë botën, duke përfshirë në shumë vende në zhvillim që tashmë po luftojnë për t'u rikuperuar nga pandemia COVID-19.

Shqetësim i menjëhershëm është efekti i rritjes së çmimeve të naftës. Çmimi i naftës së papërpunuar Brent u rrit së fundmi me 20% në më shumë se 139 dollarë për fuçi, niveli i tij më i lartë që nga viti 2008 – ndoshta si përgjigje ndaj lajmeve se Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj evropianë po diskutonin për një ndalim të mundshëm të importeve të naftës ruse, që deri më tani janë përjashtuar nga sanksionet perëndimore. (Më 8 mars, SHBA-ja njoftoi ndalimin e importeve të produkteve ruse të energjisë, ndërsa Mbretëria e Bashkuar u zotua të heqë gradualisht importet e naftës dhe produkteve të naftës ruse deri në fund të vitit 2022.)