Vështrime

Rritja e ndikimit të Kinës në Ballkan

Pas viteve të përfshirjes kryesisht ekonomike në Ballkan, Kina tash po hedh peshën e saj politike duke u bashkuar me Rusinë e duke eksportuar autoritarizëm

Për vite me radhë interesat e Kinës në Ballkanin Perëndimor ishin kryesisht ekonomike. Megjithatë, Pekini ka bërë gjithnjë e më shumë që ndikimi i tij të ndihet në politikë në rajon, zakonisht në partneritet me Moskën.

Kina dhe Rusia kanë armiq të përbashkët: SHBA-në dhe aleatët e saj. Në disa fusha kanë bashkëpunuar për të penguar iniciativat perëndimore, përfshirë edhe ato në Ballkan. Të dyja qëndrojnë kundër anëtarësimit të Kosovës në Kombet e Bashkuara dhe së fundi kanë kundërshtuar në Këshillin e Sigurimit të OKB-së një iniciativë për të mbajtur një forcë paqeruajtëse ndërkombëtare në Bosnjë-Hercegovinë.