Vështrime

Hija e Trumpit

1.

Administrata e kaluar amerikane ka lënë pas vetes aq frikë sa ndoshta mund të shfrytëzohet si alarm për SHBA-në dhe Evropën: nëse nuk zgjidhen problemet, përfshirë edhe ato të Ballkanit Perëndimor, mund të vijë sërish Trumpi të përpiqet t’i zgjidhë në formën e vet

1.

Brenda një jave një prijës i një vendi ballkanik dhe një diplomat i lartë evropian më thanë pothuajse të njëjtën gjë në formulime të ndryshme. Prijësi, i brengosur me destabilizimin regjional të Ballkanit Perëndimor shprehu brengën në konstatim e pyetje të njëkohshme se a thua pas Trumpit “ do të bëjë më në fund gjë Amerika?”. Diplomati evropian, ndërkaq, pati një konstatim spirituoz që ia kishte dhënë personi përgjegjës për analizë të Amerikës në zyrën e tij: “Kam frikë se ndërsa Trumpi thoshte ‘America first’, Amerika e para, administrata e Bidenit po e zbaton në formë të heshtur”.