Vështrime

Është në rregull vendosja e reciprocitetit, por jetike të jetë i qëndrueshëm

Kosova në ditët e fundit ua ka imponuar veturave që vijnë nga Serbia një detyrim për të përdorur tabela të Kosovës. Kjo pasqyron një kërkesë serbe që veturat që hyjnë nga Kosova në Serbi të përdorin targat serbe. Banorët serbë në veri të Kosovës janë duke protestuar me bllokim të rrugëve. Policia e Kosovës deri më tash nuk i ka pastruar ato.

Nga perspektiva e Prishtinës reciprociteti është korrekt. Është parim bazë i një marrëdhënie mes dy shteteve sovrane. Kjo është pikërisht arsyeja pse Serbia po e refuzon. Beogradi e sheh Kosovën si territor sovran serb. Reciprociteti nuk është një parim që rregullon marrëdhëniet mes një shteti sovran dhe një pjese të territorit të saj, edhe nëse ajo pjesë ka qeverinë e vet, policinë dhe në këtë rast edhe forcat e sigurisë.