Vështrime

Aleanca atlantike pas Afganistanit

Marrëdhëniet transatlantike u ngritën fuqimisht pasi presidenti amerikan, Joe Biden, erdhi në Zyrën Ovale. Por marrja e shpejtë e Afganistan nga talebanët dhe evakuimi kaotik i shtetasve të huaj dhe afganëve në rrezik ka prishur humorin. Shqetësimi evropian mbi trajtimin e Bidenit për tërheqjen nga Afganistani, së bashku me zgjedhjet e ardhshme federale të Gjermanisë më 26 shtator, e bën këtë një moment të përshtatshëm për të bërë një vlerësim të Aleancës Atlantike.

Së fundmi, SHBA-ja dhe aleatët e saj evropianë duhet të krijojnë një front më të bashkuar përballë Kinës. Kjo nuk do të thotë që evropianët duhet të mblidhen rreth vizionit të Bidenit për një përplasje botërore midis demokracisë dhe autokracisë. Përkundrazi, ata duhet ta inkurajojnë të heqë qafe retorikën e tij dhe ta trajtojë Kinën si një konkurrent të aftë, jo si një armike të paepur. Për shkak se Evropa mbetet një aleate e rëndësishme, mund ta ndihmojë një Amerikë të mbinxehur të harmonizojë miksin e duhur të kontrollit dhe angazhimit

Marrëdhëniet transatlantike u ngritën fuqimisht pasi presidenti amerikan, Joe Biden, erdhi në Zyrën Ovale. Por marrja e shpejtë e Afganistan nga talebanët dhe evakuimi kaotik i shtetasve të huaj dhe afganëve në rrezik ka prishur humorin. Shqetësimi evropian mbi trajtimin e Bidenit për tërheqjen nga Afganistani, së bashku me zgjedhjet e ardhshme federale të Gjermanisë më 26 shtator, e bën këtë një moment të përshtatshëm për të bërë një vlerësim të Aleancës Atlantike.

Katër ndryshime themelore gjeopolitike po riformësojnë marrëdhëniet transatlantike. Së pari, megjithëse lidhja transatlantike i mbijetoi Donald Trumpit, presidenca e tij, e shoqëruar me populizmin joliberal që infekton gjithashtu Evropën, ka ekspozuar brishtësinë e demokracisë liberale në bastionet e saj historike. Ky kërcënim i brendshëm, në vend se nga Kina, Rusia, apo ekstremizmi i dhunshëm, mund të përbëjë kërcënimin më të madh për komunitetin transatlantik sot.