Vështrime

Kosova ka nevojë për gjykatës të pavarur dhe të guximshëm e jo për “serbë” dhe “shqiptarë”

Kur në vitin 2013 ishte arritur “marrëveshja e parë” mes Kosovës dhe Serbisë në kuadër të dialogut në Bruksel, kryeministri i atëhershëm i Serbisë, Ivica Daçiq, u sqaronte gazetarëve serbë se çfarë kishte arritur Serbia me atë marrëveshje.

Edhe po të ishin marrë vesh në Bruksel delegacionet e Kosovës dhe Serbisë se trupi gjykues në Kosovë duhet të formohet duke pasur parasysh përkatësinë etnike të të akuzuarve, BE-ja do të duhej vetë të kërkonte që kjo të ndryshohej. Në dialogun e pakuptimtë deri tash të Brukselit, BE-ja është aq e hutuar, saqë, me apo pa vetëdije, kërkon politizim të gjykatave në Kosovë, profilizim etnik të gjykatësve, prokurorëve dhe policëve, diçka që shkon kundër vlerave të BE-së

Kur në vitin 2013 ishte arritur “marrëveshja e parë” mes Kosovës dhe Serbisë në kuadër të dialogut në Bruksel, kryeministri i atëhershëm i Serbisë, Ivica Daçiq, u sqaronte gazetarëve serbë se çfarë kishte arritur Serbia me atë marrëveshje.

Një prej arritjeve më të mëdha, sipas tij, ishte se “çizmja shqiptare nuk do të shkelë në veri”, ndërsa tjetra se “shqiptari nuk do të jetë në pozitë për t’i gjykuar serbët”. E para ishte interpretim jo edhe krejt i saktë i një marrëveshjeje që Kosova kishte arritur me NATO-, përmes shkëmbimit të letrave mes kryeministrit të atëhershëm Thaçi me sekretarin e përgjithshëm të NATO-s, Rasmussen, që njësitë e FSK-së të mos shkojnë në veri pa pajtim me KFOR-in. Po fjala ishte vetëm për njësitë e FSK-së. Ndonëse edhe kjo vetvetiu ishte skandaloze, sepse Kosova pranonte që një pjesë e territorit të saj të kishte trajtim ndryshe nga pjesët tjera, ajo nuk përfshinte edhe njësitë policore, por vetëm FSK-në.