Vështrime

Kur Afganistani ishte parajsë financiare për kosovarët

Rënia e Qeverisë Afgane në duart e talebanëve ishte lajmi kryesor i ditëve të fundit. Kosova u përfshi në këto zhvillime edhe për faktin se ishte ndër vendet e pakta të cilës iu kërkua nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës që të strehojnë një numër të afganëve, të cilët duhet të largohen nga Afganistani për shkaqe sigurie. Qeveria e Kosovës pranoi strehimin e një numri ende të papërcaktuar të afganëve. Në masë të madhe kjo u prit mirë edhe nga opinioni publik.

Vlerësohet se vetëm në dekadën e parë të rindërtimit të Afganistanit, rreth tetë mijë kosovarë kanë qenë të angazhuar në periudha të ndryshme në Afganistan

Rënia e Qeverisë Afgane në duart e talebanëve ishte lajmi kryesor i ditëve të fundit. Kosova u përfshi në këto zhvillime edhe për faktin se ishte ndër vendet e pakta të cilës iu kërkua nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës që të strehojnë një numër të afganëve, të cilët duhet të largohen nga Afganistani për shkaqe sigurie. Qeveria e Kosovës pranoi strehimin e një numri ende të papërcaktuar të afganëve. Në masë të madhe kjo u prit mirë edhe nga opinioni publik.

Por kosovarët kanë lidhje shumëvjeçare me Afganistanin. Për shumë vjet, me mijëra kosovarë kanë përfituar miliona euro paga si punëtorë të kontraktuesve të ndryshëm amerikanë në Afganistan. Në një analizë të Institutit GAP të publikuar në nëntor të vitit 2011 jepen shifra të detajuara për numrin e kosovarëve të angazhuar në Afganistan dhe pagat e tyre.