Vështrime

Doktrina neopopulisto-ekonomike e Bidenit

Më se gjysmë viti pas presidencës së Joe Bidenit, ka ardhur koha që të mendohet se si të krahasohet doktrina ekonomike e administratës së tij karshi asaj të ish-presidentit, Donald Trump, dhe të administratave të mëhershme demokratike e republikane.

Politikat e lirshme fiskale dhe monetare mund të ndihmojnë në ngritjen e hises së punës në të ardhura, hëpërhë. Por, me kalimin e kohës, të njëjtët faktorë mund ta nxisin inflacionin më të lartë apo edhe stagnimin (nëse këto dridhje të ashpra negative do të shfaqen). Nëse politikat e reduktimit të pabarazisë çojnë drejt rritjes së paqëndrueshmërisë së borxheve private dhe publike, atëherë do të mund të viheshin themelet për atë lloj të krizës stagnuese të borxhit, për të cilën kisha paralajmëruar në këtë fillimverë

Më se gjysmë viti pas presidencës së Joe Bidenit, ka ardhur koha që të mendohet se si të krahasohet doktrina ekonomike e administratës së tij karshi asaj të ish-presidentit, Donald Trump, dhe të administratave të mëhershme demokratike e republikane.

Paradoksi është se “doktrina Biden” ka më shumë të përbashkëta me politikat e Trumpit sesa me ato të administratës së Barack Obamas, në të cilën presidenti aktual ka shërbyer më herët. Doktrina neopopuliste që është shfaqur nën Trumpin tani po merr formë të plotë nën Bidenin, duke e shënuar një shkëputje të prerë prej bindjes neoliberale së ndjekur nga akëcili presidentit, prej Bill Clintonit deri te Obama.