Vështrime

Çka mbetet nga civilizimi pas pandemisë?

“Vargjet satanike”, “Fëmijët e mesnatës”, “Jozef Anton” – këto janë disa nga veprat më të njohura të Salman Rushdie, i lindur më 1947 në Indi, atëbotë ende koloni britanike. Në opinionin e gjerë ndërkombëtar Rushdie u bë i njohur më 1989, pasi udhëheqësi i revolucionit iranian Ruhollah Homeini u bëri thirrje myslimanëve të vrasin shkrimtarin britaniko-indian, për shkak se në romanin e tij “Vargjet satanike” paskësh fyer profetin e myslimanëve.

Shkrimtari i famshëm britaniko-indian, Salman Rushdie, shpjegon në një ese përvojën e tij me koronavirusin, fatin e mbijetesës dhe dëmet afatgjata që do të shkaktojë pandemia për civilizimin

“Vargjet satanike”, “Fëmijët e mesnatës”, “Jozef Anton” – këto janë disa nga veprat më të njohura të Salman Rushdie, i lindur më 1947 në Indi, atëbotë ende koloni britanike. Në opinionin e gjerë ndërkombëtar Rushdie u bë i njohur më 1989, pasi udhëheqësi i revolucionit iranian Ruhollah Homeini u bëri thirrje myslimanëve të vrasin shkrimtarin britaniko-indian, për shkak se në romanin e tij “Vargjet satanike” paskësh fyer profetin e myslimanëve.

Fatmirësisht, Rushdie është ende gjallë, qe një kohë ai madje ka hequr dorë edhe nga truprojat, të cilat me vite e kanë përcjellë hap pas hapi për të evituar më të keqen. Rushdie është një shkrimtar global, me horizont të gjerë, njohës i thellë i kulturave oksidentale dhe orientale, i feve dhe historisë së kolonializmit, pop-kulturës dhe artit, letërsisë po se po.