Vështrime

22 vjet

Është 22 vjetori nga hyrja e trupave të NATO-s në Kosovë dhe fundi i luftës e cila nisi më 1997 mes UÇK-së dhe forcave serbe, dhe kulminoi me fushatën 78-ditëshe të bombardimeve nga NATO kundër Jugosllavisë së Millosheviqit. Derisa me të drejtë kujtojmë momentet e çlirimit të Kosovës nga pushtuesi kriminal serb, mbetet ndjenja e pashlyeshme se shumë raste janë humbur në këto 22 vite. Sigurisht, veç lirisë edhe pavarësia është arritur - por shtetndërtimi nuk është përmbyllur, ndërsa në shumë fusha kemi parë ngecje shumevjeçare të pashpjegueshme.

Dhe, themelorja, nuk kemi parë drejtësinë për krimet e luftës ndaj popullatës civile në Kosovë për më shumë se 10,000 të vrarë, për më shumë se 4,500 të zhdukur (prej të cilëve rreth 1,700 mbeten ende të pagjetur), për mijëra raste të dhunimeve, gati një milion të dëbuar, për mijëra shtëpi e prona të djegura e dëmtuara, për shkatërrimin sistematik të të gjithë ekonomisë dhe jetës sociale...