Vështrime

Kujdes nga ekonomistët e paradigmave politike

Shoqëritë e tjera janë përballur me sfida jetike që kërkojnë qasje të reja ekonomike dhe eksperimentime të rëndësishme politike. Administrata e Bidenit ka nisur një transformim të madh dhe të fuqishëm ekonomik. Por ata që po kërkojnë një paradigmë të re ekonomike duhet të kenë kujdes çfarë po dëshirojnë. Qëllimi ynë nuk duhet të jetë krijimi i ortodoksisë së ardhshme të kockëzuar, por të mësohemi si t’i përshtatim politikat dhe institucionet tona me nevojat e ndryshueshme

Cambridge – Neoliberalizmi ka vdekur. Ose mbase është i gjallë si asnjëherë tjetër. Mbështetësit e dy skajeve e kanë gjykuar skajshmërisht ndryshe këto ditë. Por sidoqoftë, është e vështirë të mohohet diçka e re që po lëshon rrënjë në botën e politikës ekonomike.

Presidenti amerikan, Joe Biden, ka bërë thirrje për një zgjerim të gjerë të shpenzimit qeveritar në programe sociale, infrastrukturë dhe për transicionin në një ekonomi të gjelbër. Ai dëshiron të përdorë tenderimin publik për të rindërtuar zinxhirët e furnizimit të brendshëm dhe për të kthyer vende pune të prodhimit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Sekretarja e tij e Thesarit, Janet Yellen, po kërkon për një ngritje të koordinuar botërisht në taksat korporatave. Jerome Powell, që kryeson Rezervën Federale, tradicionalisht krahu më konservativ i Qeverisë për stabilitetin e çmimeve, po hedh poshtë drojën e inflacionit dhe ka shprehur mbështetjen e tij për zgjerimin fiskal.