Vështrime

Evropiania nuk banon në Ballkan

Dita e Evropës lidhet me 71-vjetorin e fjalimit të Schumanit për një “Evropë të re”. Askush, më mirë se ai nuk mund të lidhte simbolikën personale me atë të kontinentit të vjetër. Inaugurimi i filozofisë së re evropiane, “të bashkuar në dallime”, mbante edhe vulën e tij të shumëfishtë identitare. I lindur në Luksemburg, nga baba gjerman (i prindërve francezë) dhe nga nëna shtetase e Luksemburgut, ai më vonë do të merrte shtetësinë franceze, duke arritur në postin e ministrit të Punëve të Jashtme.

Rrëfimi individual i Schumanit portretizon storjen kolektive evropiane midis dy luftërave botërore. Sidomos rajonin e Alsace-Lorrainit, ku shkaku i ndërrimit të juridiksioneve shtetërore, gjenerata të tëra shkonin në gjumë si shtetas francezë, e zgjoheshin si shtetas gjermanë dhe anasjelltas.