Vështrime

Në Bruksel nuk shkohet vetëm për dialog

Është pothuajse rregull e pashkruar që qeveritë e reja në shtete që synojnë anëtarësimin në BE, sapo të marrin mandatin, ta zgjedhin Brukselin si adresën e parë për vizitën e parë të jashtme. Në këtë mënyrë përçojnë mesazhin simbolikë për përkushtimin e tyre për integrime euroatlantike, për bashkëpunim me NATO -n, në aspektin e sigurisë dhe me BE-në në fushat e shumta. Bëri kështu edhe Albin Kurti, i cili së bashku me zëvendëskryeministren dhe ministren e Jashtme, Donika Grvalla-Shwartz dhe Besnik Bislimin vizituan Brukselin. E nisën me kryeministrin e Belgjikës, shtetin e rëndësishëm të BE-së ku Kosova ka edhe Ambasadën e saj, e cila kryen punë edhe në raporte me BE-në, përkundër faktit se BE-ja dhe Kosova formalisht nuk kanë raporte diplomatike. Pastaj takon udhëheqësit e tri institucioneve kryesore të BE-së, përmes video-lidhjes, presidentin e Këshillit, Charle Michel, pastaj në takim të veçantë presidenten e Komisionit, Ursula von der Lyen, dhe më vonë edhe atë të Parlamentit Evropian, David Sasolli. Takoi edhe sekretarin e përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg. NATO-ja siç ka bërë edhe herëve të mëparshme, njoftoi për këtë takim pa e përmendur se në çfarë cilësie e takonte shefi i kësaj organizate Kurtin. Mesazhi ishte se Stoltenberg takoi “njëfarë Albin Kurti të Kosovës”, si kishte takuar më parë edhe “Isa Mustafën e Kosovës” apo “Avdullah Hotin e Kosovës”. E dimë se katër shtete të NATO-s nuk e kanë njohur Kosovën. E dimë se NATO-ja është organizatë e bazuar në vendime me konsensus. Por është qesharake, e madje edhe fyese të tallet ashtu shefi i një organizate e cila është aq thellë e futur në zemrat e kosovarëve. Stafi i shefit të NATO-s në këtë mënyrë po del edhe vetë qesharak, siç u pa edhe përmes një postimi të Misionin Amerikan në NATO ku ata u desh të sqaronin opinionin se Stoltenberg takoi “kryeministrin e Republikës së Kosovës, Albin Kurti”. Por edhe ai takim kishte rëndësinë e tij, sepse edhe Qeveria e re e ka bashkëpunimin me NATO-n dhe synimin për anëtarësim qëllim strategjik.

Dialogu me Serbinë që po zgjat mbi dhjetë vjet, pos që i ka bërë dëme të mëdha Kosovës, duke e vënë në pikëpyetje shtetësinë e saj, ka krijuar edhe trauma. Në Kosovë mendohet se në Bruksel shkohet vetëm për dialog. Prandaj edhe vizita e parë e kryeministrit Kurti në Bruksel më së shumti u komentua në lidhje me dialogun, edhe pse ai pati shumë takime që për zhvillimin e Kosovës dhe bashkëpunimin me BE-në janë shumë më të rëndësishme sesa dialogu. Sepse dialogu mund të vazhdojë, apo edhe të mos vazhdojë, mund të prodhojë një marrëveshje, por mund edhe të dështojë. E Kosova nuk e ka luksin që fatin e qytetarëve të saj ta lidhë me një dialog i cili nuk e ka të qartë as të kaluarën, as të tashmen e as të ardhmen

Është pothuajse rregull e pashkruar që qeveritë e reja në shtete që synojnë anëtarësimin në BE, sapo të marrin mandatin, ta zgjedhin Brukselin si adresën e parë për vizitën e parë të jashtme. Në këtë mënyrë përçojnë mesazhin simbolikë për përkushtimin e tyre për integrime euroatlantike, për bashkëpunim me NATO -n, në aspektin e sigurisë dhe me BE-në në fushat e shumta. Bëri kështu edhe Albin Kurti, i cili së bashku me zëvendëskryeministren dhe ministren e Jashtme, Donika Grvalla-Shwartz dhe Besnik Bislimin vizituan Brukselin. E nisën me kryeministrin e Belgjikës, shtetin e rëndësishëm të BE-së ku Kosova ka edhe Ambasadën e saj, e cila kryen punë edhe në raporte me BE-në, përkundër faktit se BE-ja dhe Kosova formalisht nuk kanë raporte diplomatike. Pastaj takon udhëheqësit e tri institucioneve kryesore të BE-së, përmes video-lidhjes, presidentin e Këshillit, Charle Michel, pastaj në takim të veçantë presidenten e Komisionit, Ursula von der Lyen, dhe më vonë edhe atë të Parlamentit Evropian, David Sasolli. Takoi edhe sekretarin e përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg. NATO-ja siç ka bërë edhe herëve të mëparshme, njoftoi për këtë takim pa e përmendur se në çfarë cilësie e takonte shefi i kësaj organizate Kurtin. Mesazhi ishte se Stoltenberg takoi “njëfarë Albin Kurti të Kosovës”, si kishte takuar më parë edhe “Isa Mustafën e Kosovës” apo “Avdullah Hotin e Kosovës”. E dimë se katër shtete të NATO-s nuk e kanë njohur Kosovën. E dimë se NATO-ja është organizatë e bazuar në vendime me konsensus. Por është qesharake, e madje edhe fyese të tallet ashtu shefi i një organizate e cila është aq thellë e futur në zemrat e kosovarëve. Stafi i shefit të NATO-s në këtë mënyrë po del edhe vetë qesharak, siç u pa edhe përmes një postimi të Misionin Amerikan në NATO ku ata u desh të sqaronin opinionin se Stoltenberg takoi “kryeministrin e Republikës së Kosovës, Albin Kurti”. Por edhe ai takim kishte rëndësinë e tij, sepse edhe Qeveria e re e ka bashkëpunimin me NATO-n dhe synimin për anëtarësim qëllim strategjik.

Por numrin më të madh të takimeve Kurti e pati në selinë e Komisionit Evropian. Me njerëz që pakkush ua ka dëgjuar emrin. E ata janë njerëzit kryesorë që vendosin për të ardhmen e BE-së, për rimëkëmbjen pas pandemisë, për fatin e financave. U takua me komisarin për Bujqësi dhe Zhvillim Rural. Gati gjysma e buxhetit të BE-së shkon për këto politika. Pastaj me komisarin për Energji. Kjo është një prej politikave kryesore në BE tash e në të ardhmen. U takua edhe me zëvendëskryetarin ekzekutiv për Financa, Valdis Dombrovsis, i cili ka në dorë fatin e miliarda eurove që do t’u jepen në dispozicion vendeve anëtare. Pra, dy mega-paketa që në shtatë vjetët e ardhshëm shkojnë mbi 1800 miliardë euro. U takua edhe me komisarin për Fqinjësi dhe Zgjerim, Oliver Verhelyi, i cili ka përsipër raportet me shtete që janë në procesin e zgjerimit, apo presin të jenë pjesë e tij në të ardhmen, si Kosova. Në të gjitha këto takime u diskutua edhe për betejën kundër pandemisë dhe ndihmën që Kosova pret nga BE-ja në këtë drejtim.