Vështrime

Pitet, tepsitë dhe balonat e Kapadokias

Sirtari im diplomatik ditët që i lamë pas është stërmbushur nga kabllogramet "diplomatike" apo të ashtuquajturit “non-paperë” të shumtë. Një mikeshë e imja e çmuar e kishte thënë shumë bukur në statusin e saj në Facebook; "Me këto test balona jena ba si Kapadokia". Për ata të cilët nuk e dinë Kapadokia është një destinacion shumë i njohur turistik në Turqi, ku turistët mund t’i shijojnë fluturimet me balonat e shumta shumëngjyrëshe, të cilat fluturojnë me ndihmën e ajrit të ngrohtë të liruar nga propani i djegur brenda balonës. Kështu që metafora e saj e përdorur në atë status është shumë e qëndrueshme dhe valide.

Mbrëmë e shikova pak intervistën e Skënder Von Hysenit, Duka i Dobratinit. Ish-ministër i Punëve të Brendshme, ish-ministër i Punëve të Jashtme, koordinator shtetëror i dialogut Kosovë - Serbi (shkëputur nga CV-ja e tij e begatshme diplomatike), del e na thotë se Kosova do të shndërrohet në një vend të izoluar sikur Palestina. Epo duhesh të jesh shumë injorant e edhe idiot diplomatik që të dalësh me një deklaratë të tillë. Kosova dhe Palestina nuk e kanë asnjë ngjashmëri në historikun e tyre, dhe që ta kuptosh këtë idiotësi duhesh vetëm ta dëgjosh qasjen e zyrtarëve të Palestinës ndaj Kosovës dhe qëndrimin e tyre karshi problemit Kosovë-Serbi

Sirtari im diplomatik ditët që i lamë pas është stërmbushur nga kabllogramet "diplomatike" apo të ashtuquajturit “non-paperë” të shumtë. Një mikeshë e imja e çmuar e kishte thënë shumë bukur në statusin e saj në Facebook; "Me këto test balona jena ba si Kapadokia". Për ata të cilët nuk e dinë Kapadokia është një destinacion shumë i njohur turistik në Turqi, ku turistët mund t’i shijojnë fluturimet me balonat e shumta shumëngjyrëshe, të cilat fluturojnë me ndihmën e ajrit të ngrohtë të liruar nga propani i djegur brenda balonës. Kështu që metafora e saj e përdorur në atë status është shumë e qëndrueshme dhe valide.

Kosova gjithmonë ka qenë vend i test-balonave të ndryshme. Shpeshherë nga protagonistë, organizata apo shërbime dhe gjeointeresa strategjike të huaja e ndonjëherë edhe nga vetë politikanët tanë naivë. Balonat e ndryshme janë lansuar dhe më pas është matur reagimi dhe pulsi i publikut në lidhje me një temë të caktuar.