Vështrime

Rasti për taksat e konsumit të gjelbër

Shumë qeveri, në synimin për ta ndihmuar rimëkëmbjen e gjelbër dhe gjithëpërfshirëse të paspandemisë, kanë përqafuar sloganin “Ndërtoje sërish më mirë”. Deri më tani, politikëbërësit janë përqendruar në rritjen e shpenzimeve publike në mënyrat që i adresojnë ndryshimet klimatike dhe mjedisore, derisa krijojnë gjithashtu vende pune për ata që janë në disavantazh. Por, konservatorët fiskalë druajnë se ngritja shtresës së bojës së kuqe do t’i përmbysë ekonomitë në borxhe dhe do të shpjerë drejt një kundërpërgjigjeje të tregut financiar.

E gjithë kjo do t’u kontribuonte deficiteve qeveritare, por do të ndihmonte edhe në inicimin e një rimëkëmbjeje më të qëndrueshme. Teksa politikanët janë tani më të përqendruar se kurrë në nevojat e njerëzve dhe të planetit, është kjo koha e duhur për një agjendë më ambicioze në sistemin e gjelbër tatimor

Shumë qeveri, në synimin për ta ndihmuar rimëkëmbjen e gjelbër dhe gjithëpërfshirëse të paspandemisë, kanë përqafuar sloganin “Ndërtoje sërish më mirë”. Deri më tani, politikëbërësit janë përqendruar në rritjen e shpenzimeve publike në mënyrat që i adresojnë ndryshimet klimatike dhe mjedisore, derisa krijojnë gjithashtu vende pune për ata që janë në disavantazh. Por, konservatorët fiskalë druajnë se ngritja shtresës së bojës së kuqe do t’i përmbysë ekonomitë në borxhe dhe do të shpjerë drejt një kundërpërgjigjeje të tregut financiar.

Meqë pandemia ende nuk ka marrë fund, politikanët janë befasisht të pavullnetshëm për t’u angazhuar më tutje në rritjen e taksave. Por, ndryshimi i qëndrueshëm social, të cilin ata pretendojnë se e synojnë, do të kërkojë reforma në të ardhura.