Vështrime

A mund Amerika t’i shpëtojë kurthit të stimulimit?

Teksa pakoja 1.9 bilion dollarësh e stimulimit ekonomik, propozuar nga presidenti Joe Biden, ka mbërritur në Kongres, ish-sekretari i Thesarit, Lawrence Summers (një demokrat) dhe shumë republikanë janë duke argumentuar se plani është tepër i madh. Por mbase pyetja më e rëndësishme është nëse Shtetet e Bashkuara të Amerikës po bien në “kurthin e stimulimit”, dhe, nëse po, si mund të dalë prej tij.

Po të kursente Amerika më tepër, ajo do të mund të investonte më tepër, duke e bërë të mundur rritjen e ekonomisë paksa më shpejt. Dhe kjo gjë do të mund ta reduktonte varësinë nga pakot e stimulimit në të ardhmen

Teksa pakoja 1.9 bilion dollarësh e stimulimit ekonomik, propozuar nga presidenti Joe Biden, ka mbërritur në Kongres, ish-sekretari i Thesarit, Lawrence Summers (një demokrat) dhe shumë republikanë janë duke argumentuar se plani është tepër i madh. Por mbase pyetja më e rëndësishme është nëse Shtetet e Bashkuara të Amerikës po bien në “kurthin e stimulimit”, dhe, nëse po, si mund të dalë prej tij.

Plani i shpëtimit i Bidenit është tentimi i tretë i Qeverisë federale përbrenda një viti për ta ndihmuar rimëkëmbjen e ekonomisë së SHBA-së nga recesioni i nxitur prej pandemisë. Dy pakot e mëhershme të stimulimit kanë shkaktuar rritjen e çmimeve të aseteve, sidomos atyre të aksioneve dhe strehimit, në mënyrë shumë më të shpejt se sa të pagave.