Vështrime

Korrupsioni, virus pa ilaç

Lufta për ta mbijetuar pandeminë COVID-19 gjatë këtij viti ka lënë në hije tërësisht një pandemi tjetër. Ka më shumë se njëzet vjet që një virus tinëzar, sikurse koronavirusi, i ka mbërthyer institucionet publike të Kosovës. Dhe gjersa virusi korona po merr pamëshirshëm me dhjetëra jetë në ditë, virusi i quajtur korrupsion ka vite që para syve po ua gëlltit milionat taksapaguesve kosovarë e bashkë me to edhe perspektivën e të jetuarit në Kosovë.

Lufta për ta mbijetuar pandeminë COVID-19 gjatë këtij viti ka lënë në hije tërësisht një pandemi tjetër. Ka më shumë se njëzet vjet që një virus tinëzar, sikurse koronavirusi, i ka mbërthyer institucionet publike të Kosovës. Dhe gjersa virusi korona po merr pamëshirshëm me dhjetëra jetë në ditë, virusi i quajtur korrupsion ka vite që para syve po ua gëlltit milionat taksapaguesve kosovarë e bashkë me to edhe perspektivën e të jetuarit në Kosovë.

Përderisa mjekët në spitalet publike kanë mungesë ilaçesh e pajisjesh adekuate mjekësore për ta luftuar koronavirusin, Kosova ka ligje, strategji e mekanizma me tepricë kundër korrupsionvirusit. Janë rrafsh 19 institucione të ndryshme, të cilat janë krijuar enkas për këtë luftë. Por, si u bë korrupsioni pandemi në Kosovë dhe pse kurrë nuk iu shpall luftë frontale?