Vështrime

Akuzat e Speciales dhe lufta ҫinformative e Moskёs

Ashtu siç pritej, pas ngritjes së akuzave të Gjykatës Speciale ndaj Hashim Thaҫit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe bashkëluftëtarëve të tyre, Rusia riaktivizoi dhe intensifikoi luftën ҫinformative, në funksion të objektivave të saj gjeostrategjike dhe gjeopolitike, në Ballkan dhe më gjerë. Në krye të kësaj lufte është vënë Ministria e Punëve të Jashtme e Federatës Ruse dhe Departamenti i Shtypit dhe Informacionit pranë saj, me deklarata zyrtare periodike, duke filluar, që në muajin qershor, kur për herë të parë u fol për këto akuza.

Ashtu siç pritej, pas ngritjes së akuzave të Gjykatës Speciale ndaj Hashim Thaҫit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe bashkëluftëtarëve të tyre, Rusia riaktivizoi dhe intensifikoi luftën ҫinformative, në funksion të objektivave të saj gjeostrategjike dhe gjeopolitike, në Ballkan dhe më gjerë. Në krye të kësaj lufte është vënë Ministria e Punëve të Jashtme e Federatës Ruse dhe Departamenti i Shtypit dhe Informacionit pranë saj, me deklarata zyrtare periodike, duke filluar, që në muajin qershor, kur për herë të parë u fol për këto akuza.

Në deklaratën e saj të fundit, Ministria e Jashtme ruse “sqaron” se Gjykata Speciale po merret me hetimin e krimeve të UҪK-së, të kësaj “strukture të urryer”, si dhe të “profileve të larta” të saj, për të cilët janë grumbulluar shumë prova, që i implikojnë në veprimtari të kundërligjshme, përfshirë terrorizmin dhe krimin e organizuar. Në vazhdim, ajo thekson se “tani po bëhet e qartë se kë ndihmoi NATO-ja, kur në vitin 1999 bombardoi Jugosllavinë sovrane”.