Vështrime

Kur sundimtari nga Bosfori humb kontrollin

Në fillim të kësaj jave valuta turke humbi vlerën e saj në mënyrë dramatike. Punëtorët, shumica përkrahës të AKP-së, partisë së Rexhep Taip Erdoanit, thonë: “S’po arrijmë as bukë të çojmë në shtëpi”. Çfarë bën Erdoani? Punëtorëve u thotë: “Pini çaj”, ndërsa presidentit francez i propozon të shkojë te mjeku të konsultohet për gjendjen e tij mendore. Erdoan e ka vërejtur se e ka kaluar zenitin e pushtetit. Ai mund t’i fitojë edhe një palë zgjedhje ose edhe jo, por e qartë është se konkurrenca politike po rritet. Për të konsoliduar radhët Erdoan i është kthyer manipulimit të ndjenjave fetare dhe nacionaliste.

Në mediat sociale është publikuar një skenë: sundimtari turk Rexhep Taip Erdoan flet nga autobusi me disa punëtorë, shumica përkrahës të partisë së tij AKP. Njëri nga punëtorët ankohet se rrogat nuk po mjaftojnë për të mbajtur familjen dhe thotë: “s’po arrijmë as bukë të çojmë në shtëpi”. Erdoani shikon me mosbesim, e akuzon punëtorin se po e tepron, i propozon të pijë çaj dhe ia hedh nga autobusi një qese me çaj. Kjo është përgjigjja e autokratit turk ndaj krizës ekonomike që ka përfshirë Turqinë. Për një dollar tani merr 8 lira. Një rënie historike e vlerës së valutës turke, një rënie që e shqetëson edhe Erdoanin, i cili me çdo mjet lufton të qëndrojë në pushtet, ndërkohë që popullariteti i partisë së tij po bie. Në zgjedhjet e fundit lokale partia e Erdoanit humbi qytetet kryesore, mes tyre edhe Stambollin, aty ku Erdoan filloi karrierën politike. Çdo i katërti turk është i papunë dhe në tregjet financiare besueshmëria e Turqisë për të marrë kredi është e ngjashme me atë të Ruandës, shkruan “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.