Vështrime

A do t’i pajtojnë Francën dhe Algjerinë dy historianë?

Ende nuk dihet si do të punojnë dy historianët e shquar Benjamin Stora dhe Abdulmexhid Shikhi, por dihet se secili nga ta do t‘ia paraqesë shefit të shtetit të vet reflektimet e veta, çka nënkupton edhe propozimet se si të hiqen barrierat shekullore mes dy popujve

Ndonëse kanë kaluar 58 vjet nga fitimi i përgjakshëm i pavarësisë së Algjerisë nga kolonizatorët francezë, raportet mes këtyre dy shteteve ngelin të tendosura, për shkak të shumë anëve të errëta të historisë 130-vjeçare plot dhunë nga kolonizatorët francezë.

Këtë histori, një pjesë e së cilës ende gjendet e mbyllur me dry në arkivat franceze, por edhe në arkivat algjeriane, ka vendosur ta “shpëtojë” nga harresa, askush tjetër pos presidentit francez, Macronit. Ai gjeti një ide origjinale, duke e ngarkuar historianin e shquar francez Benjamin Stora, autor i gjashtë veprave kapitale rreth kohës së kolonializmit francez në Algjeri që nga viti 1830, përfshirë luftën e popullit algjerian, të udhëhequr nga Fronti Çlirimtar Kombëtar (FLN) nga viti 1956-62, kur u vranë mbi një milion e gjysmë algjerianë, por edhe një numër i ushtarëve, policëve francezë dhe bashkëpunëtorëve vendorë “shputëzinjve”, siç quheshin kolonizatorët civilë francezë dhe spanjollë, që mbanin pushtetin real në Algjeri.