Vështrime

Frustrimi francez

Pasi nuk gjeti përkrahje nga Gjermania në reformimin e thellë të BE-së, presidenti francez, Emmanuel Macron, goditi tavolinën me mesazhin: «Disa duan që rriska e bukës të jetë gjithnjë më e madhe, por kur vjen puna që mbi atë rriskë të hidhet më shumë gjalpë, ata refuzojnë». Domethënë: Gjermania vetëm po kursen dhe nuk po investon. Ky është një argument që vështirë mund të hidhet poshtë.

Presidenti francez është i frustruar. Në vitin 2017 ai mbajti një fjalim në Universitetin Sorbonne në Paris. Emmanuel Macron kërkoi faktikisht rithemelimin e Bashkimit Evropian. Vizioni i tij ishte dhe mbetet një buxhet i përbashkët i BE-së, një autoritet i përbashkët i BE-së për trajtimin e kërkesave për azil, politikë unike për mbrojtjen e klimës dhe të kufijve të jashtëm të BE-së. Ai dëshironte që në zgjedhjet për Parlamentin Evropian të kishte lista transnacionale. Ai kërkon që Evropa ta forcojë komponentin e saj ushtarak, sepse Amerika nën Donald Trumpin nuk është më garantuese e pakusht e lirisë dhe sovranitetit të Evropës.