Vështrime

Ndërmjetësimet “status neutral” nuk mund të prodhojnë zgjidhje për raportet Kosovë-Serbi

Përfshirja e Gjermanisë dhe Francës në kërkimin e zgjidhjes për normalizimin e raporteve Kosovë-Serbi mund të sjellë sukses më shumë sesa tentimet e BE-së me sjelljen “neutral ndaj statusit”. Qasja e deritashme vetëm ka inkurajuar Serbinë që të mos e njohë pavarësinë e Kosovës në vend që procesi të shkojë në drejtimin e kundërt. Fuqia e Gjermanisë dhe e Francës është shumë më e madhe sesa e institucioneve të BE-së, edhe pse marrëveshja, nëse arrihet dhe kur të arrihet, do të formalizohej përmes Bashkimit Evropian.

Kur Kosova kishte shpallur Pavarësinë më 17 shkurt të vitit 2008, kryesimin e radhës së BE-së e kishte Sllovenia. Këtij shteti të ri në atë kohë të BE-së, me një përvojë prej më pak se katër vjet si anëtare e BE-së, i ra mbi supe një detyrë jo e lehtë. U desh që Sllovenia të mundohej të ndërtojë një konsensus brenda BE-së për shtetësinë e Kosovës. Sa i përket qëndrimit individual nuk kishte dyshim: Sllovenët ishin shprehur në favor të pavarësisë madje duke thënë se Kosova po e përdorte të njëjtën të drejtë që në vitin1991 e kishin përdorur sllovenët. Dhe ishte disi sikur një koincidencë historike që shteti i parë që e shpalli pavarësinë në nisjen e shpërbërjes së -ish Jugosllavisë, së bashku me Kroacinë, tash kishte kryesimin e radhës kur në territorin e ish-Jugosllavisë krijohej shteti i fundit, i shtatë me radhë, në kufijtë që i kishte si njësi federative e shtetit që tashmë kishte vdekur.