Tech

Hulumtimi i forcave të padukshme, mundësi për ndryshimin e konceptit mbi universin

 

“Është forca elektromagnetike, të cilën të gjithë e njohim. Forca e dobët, e cila është e lidhur me prishjen bërthamore dhe pastaj forca e fortë, ajo që në thelb mban protonet dhe neutronet brenda bërthamës dhe na bën ata që jemi”, ka thënë Renee Fatemi, profesoreshë e fizikës në Universitetin e Kentuckyt

Chicago, SHBA, 14 maj – Laboratori “Fermilab” me seli në Chicago, i cili operon në kuadër të Departamentit amerikan për Energji, është duke i hetuar forcat e padukshme që i përbëjnë blloqet themelore të të gjithë materies dhe jetës. Ky projekti mund ta ndryshojë gjithë konceptin e shkencëtarëve për fizikën e grimcave dhe vetë strukturën e universit.

Për dekada me radhë, i ashtuquajturi “standard model” në fizikë ka qenë standardi themelor që e përshkruan atë që shkencëtarët e dinë për blloqet themelore nënatomike të gjithçkaje të njohur për njeriun. Me kalimin e viteve, ata kanë identifikuar 17 grimca themelore dhe tri “forca”.