Tech

“SolarWinds”, softueri hakues që sulmoi kompaninë e sigurisë së rrjeteve qeveritare

“SolarWinds”, softueri hakues që sulmoi kompaninë e sigurisë së rrjeteve qeveritare
 

“Nuk kanë emër si Microsofti. Kjo për shkak se softuerin e kanë diku në zyrë”, ka thënë Rob Oliver, njohës i teknologjisë që me vite të tëra ka përcjellë ngritjen e kompanisë. “Punëtorët e kanë kaluar krejt karrierën pa dëgjuar për kompaninë e tyre ‘SolarWinds’. Por, iu garantoj se departamenti i inxhinierisë teknologjike në secilën kompani e di fort mirë se kush është SolarWinds”

Para se të niste java e mesdhjetorit, pak njerëz kishin njohuri për ekzistencën e SolarWinds, kompani softuerike me seli në Teksas. Ishte kompani e panjohur, por jetësore për shërbimet e monitorimit të rrjetit kompjuterik për korporatat dhe agjencitë qeveritare rreth botës.

Lajmi se agjentët elitarë të kibernetikës për muaj të tërë kanë hulumtuar në softuerin e “SolarWinds” për të pasur qasje në rrjetet kompjuterike, ka shkaktuar panik tek më shumë se 500 kompani dhe qeveri kombëtare.