Tech

Pincat zanore manipulojnë pezull objektet e vogla për operacione joinvazive dhe ekranet 3D

Pincat zanore manipulojnë pezull objektet e vogla për operacione joinvazive dhe ekranet 3D
 

Shkencëtarët e Universitetit Publik të Navarrës dhe Universitetit të Bristolit e kanë zhvilluar një pajisje intriguese "të pincave zanore" e cila i koordinon forcat e vogla mekanike të ushtruara nga pesëqind altoparlantë miniaturalë për të qëndruar pezull dhe manipuluar dhjetëra objekte të vogla në të njëjtën kohë vetëm nëpërmjet ajrit.

Vetëm dy muaj më parë, 96-vjeçarit Arthur Ashkin iu nda Çmimi Nobel për Fizikë për punën e tij në pincën optike, e cila mund ta shfrytëzojë presionin e rrezatimit të dritës për të manipuluar me objektet mikroskopike. Që nga ai zbulim fillestar në vitin 1970, shkencëtarët kanë arritur t’i transferojnë të njëjtat parime në sferën e tingullit.